19. századi hajóroncs pezsgőkincsére bukkantak a Balti-tengeren

Lengyel búvárok egy 19. századi vitorláshajó roncsaira bukkantak a svéd partoknál, mely több mint száz üveg pezsgőt, ásványvizet és porcelánt rejtett. A leletet a Baltictech csoport fedezte fel, és úgy vélik, a szállítmány az orosz cárnak szánt volt.

A BBC-nek és az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó Tomasz Stachura, a Baltictech lengyel búvárcsoport vezetője szerint a hajó Stockholmba vagy Szentpétervárra tartott, és a szállítmányt I. Miklós orosz cár részére szállították. A hajóroncsot mintegy 20 tengeri mérföldnyire, azaz körülbelül 37 kilométerre délre találták az Öland szigetétől.

A búvárok eredetileg egy egyszerű halászhajót vélték felfedezni, de a merülés során bukkantak rá a meglepően értékes rakományra, köztük a mintegy száz üveg bontatlan pezsgőre. Negyven éve merülök, gyakran találunk egy vagy két palackot, de azelőtt sosem bukkantam ilyen rakománnyal teli roncsra - mesélte Stachura. A 19. században az ásványvíz számított igazán értékesnek, amit gyógyszerként fogyasztottak a tehetősebb rétegek. A hajón talált agyagból készült vizes palackokon a német Selters cég márkaneve szerepelt, ami segített a roncsot 1850 és 1867 közé datálni.

A csoport vezetője szerint a pezsgők és az ásványvizek ma is fogyaszthatók lennének, azonban egyelőre a tenger mélyén maradnak, amíg a szakszerű kiemelésükről régészek gondoskodnak. A svéd hatóságokat értesítették, és a bürokratikus folyamatokat is le kell játszani, mielőtt a rakomány a felszínre kerülhet. Stachura türelmes: „170 évig hevertek a tenger fenekén, egy évig még hagyhatjuk őket heverni”. A korabeli hírek szerint az uralkodó egyik hajója 1852-ben elveszett a Balti-tengeren, és lehetséges, hogy most ezt találták meg a búvárok.