Az Agymanók 2 minden idők legnagyobb animációs kasszasikere

Az Agymanók 2 megdöntötte a Jégvarázs 2 rekordját, és a legnagyobb bevételt elérő animációs film lett.

A Pixar által gyártott és a Disney által forgalmazott Agymanók 2 1,46 milliárd dolláros (530 milliárd forint) bevételével minden idők legsikeresebb animációs filmjévé vált. A film, amely június 14-én került a mozikba az Egyesült Államokban, már július elején is a legnézettebb volt, és mindössze 19 nap alatt érte el az egymilliárd dolláros bevételt. Ezzel a rekorddal a Jégvarázs második részét, amely 1,45 milliárd dolláros bevétellel rendelkezett, taszította le a trónról.

A Jégvarázs 2 2019-ben került bemutatásra, és eddig őrizte meg a legnagyobb bevételt produkáló animációs film címét. Az Agymanók 2 azonban nem csak ezt a rekordot döntötte meg, hanem a valaha volt leggyorsabb egymilliárd dolláros bevételt is összegyűjtő animációs film lett. A film sikerét tovább növelheti, hogy Japánban csak a következő héten kerül bemutatásra, és a BBC információi szerint a japán bevételek még tovább emelhetik a film bevételi számait.

Az Agymanók 2 sikerét a nemzetközi piacok is megerősítik, ahol Európától Ázsiáig, a Közel-Kelettől az Egyesült Államokig rekordszámokat ért el. Daniel Loria, a Box Office Pro szerkesztőségi igazgatója szerint a film még magasabb bevételi számokat is elérhet. Az animációs film első része 2015-ben jelent meg, és 850 millió dolláros bevétellel zárt a mozikban, emellett megkapta a legjobb animációs filmnek járó Oscart is.

Az Agymanók 2 eddigi rekordbevételével egyelőre nem tudta beelőzni a Disney 2019-es Oroszlánkirály remake-jét, amely 1,65 milliárd dolláros bevételt produkált, de ez utóbbi élőszereplős remake besorolást kapott, így kiesik az animációs film kategóriájából. Bár Japánban még csak most fogják bemutatni, az Agymanók 2 folytatása már most minden idők 13. legnagyobb bevételt hozó filmje lett. A lista élén az Avatar áll 2,9 milliárd dolláros bevételével. A második részt június 13-tól játsszák a hazai mozik.

A nagy hollywoodi franchise-ok pénzügyileg viszonylag sikertelen évében az Agymanók 2 egyértelműen kiemelkedik a sorból, hiszen ez az egyetlen film, amely átlépte az egymilliárd dolláros határt, a második legnagyobb bevételt hozó Dűne című filmmel együtt. Az elmúlt évtizedben a hollywoodi számokat a Marvel moziverzum pénzügyi sikere segítette ki. Mivel azonban a Marvel csak most mutatta be az év egyetlen filmjét, a Deadpool és a Rozsomák címűt, a Disney társára, a Pixarra hárult a feladat, hogy felvegye a fonalat. A Pixar most nagyon örülhet a sikernek.