Magyar érmek és koronavírus az olimpián

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint a párizsi olimpián a magyar küldöttség négy sportágban nagy eséllyel szerez érmet, akár aranyat is, miközben az ausztrál női vízilabda-válogatott öt játékosa koronavírusos lett.

A sportvezető az M1-nek adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a Gracenote sportstatisztikákkal foglalkozó cég hétfői becslése szerint a magyarok 23 érmet – 7 arany, 6 ezüst, 10 bronz – szerezhetnek, amit ő "bármikor aláírna" . Az államtitkár szerint a kajak-kenu, az úszás, a vívás és a birkózás azok a sportágak, ahol bizton várhatunk érmeket, de a vízilabdában is van esélyünk, habár ott a végső helyezés apróságokon múlhat . Emellett vannak feltörekvő sportágak, amelyekről kevesebb szó esik, de szintén komoly eredményeket hozhatnak .

A Központi Statisztikai Hivatal újítással rukkolt elő, elindítottak egy online felületet, amelyen térstatisztikai adatvizualizációkat mutatnak be. Ezen a felületen a nyári olimpiák történetének eddigi összes magyar érmesét térképre tették, így vizuálisan is nyomon követhető, honnan származnak az érmesek .

Schmidt Ádám, aki háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kovács Katalin férje is, elmondta, hogy a magyar küldöttség létszáma nagyobb lesz, mint Tokióban, és a 180 kvótával a 15. legnagyobb küldöttség leszünk, ami büszkeséget és elismerést jelent az országnak . Gratulált az olimpiai kvótát szerzett sportolóknak, és arra kérte őket, hogy az ország nagyköveteiként példát mutassanak nem csak eredményeikkel, hanem emberségükkel és testvéries gondolkodásukkal is .

A magyar válogatott csoportellenfelének, az ausztrál női vízilabda-válogatottnak öt tagja koronavírusos lett, ami befolyásolhatja a csoportmérkőzéseket . Anna Meares csapatvezető szerint a fertőzöttek, ha jól érzik magukat, az előírt protokollnak megfelelően edzhetnek, de elkülönítve a többiektől, és nem látogathatnak nagy tömeget vonzó helyekre . A magyarok és az ausztrálok augusztus 4-én 14 órakor találkoznak majd .

Az olimpiát megelőző időszakban Schmidt Ádám személyesen kereste fel a felkészülést végző sportolókat, hangsúlyozva, hogy fontosnak tartja a közvetlen kapcsolattartást. „Én nem rendelek be senkit az irodámba, hanem én elmegyek hozzá, mert így talán olyan dolgokat is megosztanak, amelyeket egy államtitkári irodában nem feltétlenül tennének. Úgy láttam, hogy a sportolóknak is megnyugtató, jó érzés, illetve ösztönző környezet, hogy az államtitkár nem egy irodában ülő, aktákat tologató valaki, hanem egy olyan hús-vér ember, aki nyitott és érdeklődő a tevékenységüket illetően” – jelentette ki Schmidt Ádám . A sportvezető szerint nagy siker, hogy számos kvalifikációs versenyt sikerült Magyarországon megrendezni, ami a magyar kormány támogatásának köszönhető, amely a sportot stratégiai ágazatként kezeli .