Tusványosi fesztivál: Németh Zsolt gesztusa és az ítéletidő

A 33. Tusványosi fesztivál szerdai napját brutális felhőszakadások jellemezték, de a programok vízben és sárban is folytatódtak. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke egy különleges gesztussal emlékezett meg Donald Trump elleni támadásról.

A Tusnádfürdő felett összegyűlt sötét felhők végül özönvizet zúdítottak a fesztivál területére, amelynek nem aszfaltos és gumiréteggel sem borított részei sártengerré változtak. A megnyitón Németh Zsolt egy "Hajrá, magyarok!" feliratú papírral takarta el a fülét, ezzel utalva a Donald Trump elleni támadásra.

A fesztivál résztvevői csütörtökön és pénteken is esőre számíthatnak, azonban szombaton várhatóan csapadékmentes időben hallgathatják majd Orbán Viktor miniszterelnök beszédét. A programokat az időjárás nem befolyásolta, a helyszíni stáb beszámolt többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila, az MSZP volt vezetője közötti vitáról, valamint Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kulináris hasonlatával illusztrálta a magyar uniós elnökség tevékenységét.

Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő is részt vett a fesztiválon, ahol Molnár Attila Károly eszmetörténésszel vitázott. Németh Zsolttal készült videós interjúban pedig a politikus kifejtette, hogy nem akarják megmondani az ukránoknak, milyen békét kössenek, csak legyen béke.

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán jelentette be csütörtök reggel, hogy este utazik Tusnádfürdőre, de előtte még kormányülést tartanak, ugyanis „meló van”. A kormányfő szerdán még Bukarestben tárgyalt Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel, és korábban úgy volt, hogy onnan utazik tovább a fesztiválra.

A fesztivál további napjaiban is számos tudósítással jelentkezünk, többek között Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is megjelenik, aki a "A magyar stratégiai gondolkodás és konnektivitás" címmel tartott beszélgetésen részt vett, és beszélt a Patrióták Európáért frakció létrehozásának hátteréről. Orbán Balázs a konnektivitás fontosságát hangsúlyozta, mint stratégiai előnyt az országok számára, és kifejtette, hogy a blokkosodás nem előnyös Magyarország számára, helyette az alternatív megközelítés, a konnektivitás stratégiáját javasolta. A Bayer Show-t is megnézhetik a látogatók, és a hagyományos pártpolitikai vitán ellenzéki és kormánypárti képviselők csapnak össze. Emellett Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövet is részt vett a fesztiválon, ahol kijelentette, hogy a magyar kormánynak nincs B-terve az amerikai választásokra, és hogy a magyar társadalom egy konzervatív, szuverenista kormányra szavazott, amely biztonságos határokat és nem nyílt társadalomként szeretné látni az országot. Takács szerint a magyar kormány nem tud stratégiát építeni egy olyan amerikai demokrata kormánnyal, amely a saját szabályait szeretné elfogadtatni, és hozzátette, hogy Trump esetleges győzelme fényesebb jövőt ígér a magyar–amerikai kapcsolatok számára.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány által szervezett OecoRing keretében Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese és Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője vitázott Európa jövőjéről. Panyi kiemelte a demográfiai válság súlyosságát, míg Molnár Zsolt a bevándorlás és a technológiai fejlődés fontosságát hangsúlyozta a munkaerőpiaci problémák megoldásában. A szocialista képviselő elismerte, hogy a magyar kormány családokat támogató és a migrációt elutasító álláspontja helyes, mondván "Kétszer kettő akkor is négy, ha Orbán Viktor mondja". A beszélgetés során a határkerítés és az európai szolidaritás kérdése is terítékre került, ahol mindkét politikus a helyes egyensúly fontosságát hangsúlyozta.

A 33. Tusványos politikai részét Orbán Viktor miniszterelnök szombati beszéde zárja, az Index addig folyamatosan cikkekkel és videókkal jelentkezik a helyszínről.