Magyarországi béremelések és egészségügyi kérdések az EU-ban

Magyarországon a szakszervezetek 10%-os béremelést követelnek a jövő évre, hogy javítsák az ország helyzetét az EU rangsorában, azonban a munkaadói szervezetek szerint az alacsony infláció és a gazdaság állapota nem indokolja ezt az emelést. A hivatalos 2025-ös bértárgyalások még nem kezdődtek el. Idén a minimálbér 15%-kal, a garantált minimálbér pedig 10%-kal nőtt, ami jelentős valós béremelkedést támogatott. A munkaadók azonban aggódnak a további béremelések üzleti hatásai miatt, különösen a lassú kereslet és a késleltetett gazdasági fellendülés fényében. Az EU irányelvei, amelyek szerint a béreknek az átlagbér 50%-ának vagy a mediánbér 60%-ának kell lenniük, szintén befolyásolják a minimálbérek kérdését Magyarországon. Jelenleg csak a szerződések 18%-át határozzák meg a kollektív megállapodások. A kormány dolgozik az EU irányelvének nemzeti jogba való átültetésén, de jelenleg nincs konszenzus arról, hogyan kellene folytatni az ágazati tárgyalásokat.

A nyári napszemüveg viselése védelmet nyújthat a különböző, az UV sugárzás által okozott szem betegségek ellen. Az erős napfény károsíthatja a szemet, ami olyan állapotokhoz vezethet, mint a bőrrák, vakfoltok, pterygium, pinguecula, szürkehályog és korral összefüggő makuladegeneráció. Az UV sugárzás felgyorsíthatja a szürkehályog kialakulását és növelheti a makuladegeneráció kockázatát. Fontos, hogy UV400 védelemmel és CE jelöléssel ellátott napszemüveget viseljünk a biztonság érdekében. Dr. Cserháti Zoltán hangsúlyozza az UV védelem fontosságát a napszemüvegekben, ártól függetlenül. A gyermekeknek is ajánlott napszemüveget viselniük vagy kalapot használniuk a szemük védelme érdekében.

Az EU egészségügyi miniszterei szív- és érrendszeri betegségekről, szervadományozásról, transzplantációról és az európai egészségügyi adattérről tárgyaltak egy kétnapos informális találkozón Budapesten. Hangsúlyozták a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek megelőzésére irányuló intézkedések szükségességét, valamint a kezelési lehetőségek és a rehabilitáció javításának fontosságát. A szervadományozás és transzplantáció is kiemelt téma volt, az EU-ban 2009 és 2015 között 21%-os növekedést mutatva. A miniszterek megvitatták a szervadományozási rendszerek kihívásait, a tagállamok közötti egyenlőtlenségek csökkentését, valamint az európai egészségügyi adattér szabályozásának végrehajtását, amely elősegíti az elektronikus egészségügyi adatokhoz való hozzáférést, miközben biztosítja az adatbiztonságot és az adatvédelmet. A szabályozás teljes körű végrehajtását 2030-ra várják, a tagállamok fejlettségi szintjeinek különbözősége miatt.