Párizsi olimpiai lázban a magyar sportfilmek és a francia főváros

A párizsi olimpiai játékok kezdetével nem csak a sportolók, hanem a turisták és a város szolgáltatói is izgalommal várják az eseményt. A magyar csapat 180 sportolója is részt vesz a világ legrégebbi sporteseményén, melynek alkalmából a Filmio ingyenesen teszi elérhetővé több magyar sportdokumentumfilmet.

Pénteken veszi kezdetét a 2024. évi nyári olimpiai játékok Párizsban, ahol a magyar csapat 180 sportolója is megméretteti magát. A magyar sport legendás alakjainak életét bemutató dokumentumfilmek, mint az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, a Katinka, és az Aranycsapat című alkotások, csütörtöktől vasárnapig ingyenesen megtekinthetők a Filmión.

Az Aranycsapat dokumentumfilm a legendás magyar válogatott történetét dolgozza fel, Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Czibor Zoltán, Grosics Gyula, Sebes Gusztáv és Szepesi György visszaemlékezéseivel. Oláh Kata Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című filmje Keleti Ágnes tornász életét és életfilozófiáját mutatja be, aki 10 olimpiai éremmel írt sporttörténelmet. Hosszú Katinka, a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszó életét bemutató Katinka című dokumentumfilm pedig azok számára is inspiráló, akik közelebbről szeretnék megismerni a világhírű sportolót.

A párizsi olimpia nyitóünnepségének közeledtével nem csak a sportolók, hanem a turisták és a város szolgáltatói is készülődnek. A francia fővárosban a szállodák kihasználtsága az átlag alatt van, az Airbnb-szállások száma megduplázódott, és a városba érkezőket a várható tömeg és zsúfoltság ellenére is igyekszik az idegenforgalmi hivatal meggyőzni a látogatásról. Utcaművészek, a Kis herceg-bolt tulajdonosa és revütáncosok is várják már, hogy kiszolgálhassák a sportolókat és a turistákat.

A Filmio által ingyenesen elérhetővé tett dokumentumfilmek és az animációs sorozat, az Olympia ’84 is, amely az 1984-es olimpiai játékokat dolgozza fel, az év végéig ingyenesen látható felújított minőségben. Az olimpiai játékok így nemcsak a sport szerelmeseinek kínálnak izgalmakat, hanem a filmrajongóknak is lehetőséget adnak, hogy közelebbről megismerjék a magyar sport nagy alakjait és történeteit.

Még mielőtt azonban elkezdődne a nagy esemény, a doppingellenes harc is folytatódik. Egy román távolugró, Florentina Iusco mintájában találtak tiltott szert, ami miatt kétéves eltiltást kapott, így nem vehet részt a pénteken rajtoló párizsi olimpián. A 28 éves sportoló tavaly áprilisban szolgáltatott mintájában furoszemidre bukkantak, amely vízhajtó és az anabolikus szteroidok elfedésére alkalmas. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezése nyomán a nemzetközi Sportdöntőbíróság február elsejétől kétéves eltiltást szabott ki rá, és eredményeit tavaly április 23-ig visszamenőleg törölték.