Öt izraeli túsz holttestének felfedezése és kihozatala Gázából

Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtökön bejelentette, hogy sikeresen kimentette és elszállította öt, a tavaly október 7-i terrortámadás során megölt izraeli túsz holttestét a Gázai övezetből.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász palesztin szervezet által elkövetett támadásban életüket vesztett Mia Gorent, Oren Goldint, Ravid Katzot, Tomer Achimesz őrmestert és Kirill Brodsky őrmestert már korábban halottnak nyilvánították, és a holttesteket a Hamász tartotta magánál. A földi maradványokat a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz területén találták meg szerdán, és a gyászoló családokhoz szállították őket.

Az 56 éves Mia Gorent, aki Nir Oz kibuc négygyermekes óvónője volt, az óvodájában ölték meg a terroristák, és már decemberben megállapították halálát. Férjét, Avnert is meggyilkolták. A 51 éves Ravid Katz, aki pedagógus volt és a kibuc fegyveres készenléti osztagának tagjaként harcolt, szintén Nir Ozból került elő. Felesége és három gyermeke gyászolja.

A 34 éves Oren Goldin, aki Nir Jichák kibuc autószerelő műhelyét vezette és a közösség önvédelmi alakulatának volt a tagja, feleséget és kétéves ikergyermekeket hagyott hátra. A 19 éves Tomer Achimesz őrmester és a 20 éves Kirill Brodsky őrmester a Nirim kibucot védték az októberi támadás során, és a Hamász fegyvereseivel vívott harcokban estek el.

A hadsereg tájékoztatása szerint a holttestek visszaszerzése volt az egyik fő célja az ezen a héten Hán-Júniszban indított hadműveletnek, miután titkosszolgálati információk alapján kiderült, hogy egy ottani alagútban őrzik az elraboltak maradványait. A halottak személyazonosságát már Izraelben, az igazságügyi orvosszakértők állapították meg.

Az IDF egyik katonája a mobiltelefonján dokumentálta, majd kommunikálta a holttestek elszállítását, még mielőtt megállapították volna, hogy valóban izraeliekről van szó és nem palesztinokról. Az IDF bejelentette, hogy megbüntetik az információ kiszivárogtatásáért felelős katonát.

A temetésükre készülő Nir Oz kibuc a szomorú alkalomból felszólította a fegyveres konfliktusban érintett feleket a túszalku megkötésére annak érdekében, hogy a Hamász fogságában lévő összes túsz hazatérhessen.

Közölték azt is, hogy Hán-Júniszban tovább folytatják a hadműveletet további elraboltak kimentése és a Hamász ott bujkáló magas rangú vezetőinek kézre kerítése vagy megölése érdekében.

Jelenleg száztizenöt élő és holt izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezetben: az október 7-én elhurcoltak közül negyvenegy emberről bejelentették, hogy bizonyosan életüket vesztették, és holttestüket tartják maguknál az iszlamisták.