Szokatlan vendég a pénteki Kormányinfón

Pénteken reggel 9 órakor tartják a Kormányinfót, amelyen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő és Bóka János, az Európai Unió ügyeért felelős miniszter is részt vesz, a "Mit és miért csinál a kormány" címmel.

A Kormány Tájékoztatási Központ csütörtök délután jelentette be, hogy Gulyás Gergely és Vitályos Eszter pénteken reggel 9 órakor tart sajtótájékoztatót a Kormányinfó - Mit és miért csinál a kormány címmel. Ez alkalommal Bóka János, az Európai Unió ügyeért felelős miniszter is jelen lesz. A legfontosabb eseményekről élő cikkben szolgáltatnak majd frissítéseket az Indexen.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel közösségi médiáján jelentette be, hogy este Tusnádfürdőre utazik, és említést tett egy kormányülésről is, mielőtt elindult, mivel "munka vár". A miniszterelnök szerdán találkozott a román miniszterelnökkel, Marcel Ciolacuval Bukarestben.

Az utolsó Kormányinfót több mint két héttel ezelőtt, június 8-án tartották, ahol Gulyás Gergely Orbán Viktor béke missziójáról és a NATO-csúcsról beszélt. A kormány úgy döntött, hogy a többletnyereséget termelő multinacionális vállalatoknak védelmi hozzájárulást kell fizetniük. A kabinet egyelőre nem avatkozik be az üzemanyagárakba. Jelentős bírságokat szabhatnak ki a légi közlekedési késésekért, és döntések születtek a babaváró támogatási programmal kapcsolatban. Az Európaiért Patrióták szövetsége tovább növekszik, és elkerülhetetlen jelenlétet képez az Európai Parlamentben.

A kormány tagjai Tusnádfürdőre utaznak a Fidesz politikai és közéleti vitáira, előadásaira a Tusnádfürdői Szabadegyetemen. A július 23-tól 28-ig tartó táborban magyar és román politikusok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és más kormánytagok is előadást tartanak.

Aggodalomra adott okot szerda délután, amikor sötét felhők gyülekeztek Tusnádfürdő felett, ami heves esőzést és áradást okozott a fesztivál területén. A előrejelzés szerint csütörtökön és pénteken eső várható a résztvevőkre, de szombaton, Orbán Viktor miniszterelnök beszéde idejére, már nem esik majd az eső.

Péntek reggel 9 órakor tartandó kormányszóvivői sajtótájékoztatóra Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogat, és spekulációk szerint a bejelentés kapcsolódhat Magyarország közelgő EU-elnökségéhez.

A sajtótájékoztatón harmadik vendégként Dr. Bóka János, az Európai Unió ügyeért felelős miniszter is részt vesz, akitől különböző EU-s ügyekkel kapcsolatos információkra számíthatunk. A témák között szerepelhet a Magyarországra kiszabott napi 1 millió eurós menekültbírság, megoldások az ukrán Lukoil blokád ügyében, az Európai Parlament kialakulása és más, Magyarországot érintő európai kérdések.