Olimpiai előzetesek: viták, csalódások és gazdasági aggályok

A Nemzeti Sport olimpiai kalauzának címlapján kizárólag férfi sportolók szerepelnek, míg a női versenyzők teljes hiányát tapasztalhatjuk, ami ellentmond a nemek közötti egyenlőség elvárásainak. A kiadványon hat férfi sportoló kapott helyet: a háromszoros bajnok kardvívó Szilágyi Áron, úszó Kós Hubert, kézilabdázó Bánhidi Bence, vízilabdázó Manhercz Krisztián, birkózó Losonczi Dávid és kajakozó Kopasz Bálint látható, míg a női sportolók egyáltalán nem kaptak helyet a címlapon.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal észrevétele szerint a női sportolók nem csak a képeken, de még a feliratokban sem jelennek meg, annak ellenére, hogy a párizsi olimpiára készülő magyar küldöttségben majdnem egyenlő számban vannak jelen a nők és a férfiak. Ez különösen érdekes, tekintettel arra, hogy az idei játékokon először lesz megvalósulva a nemek közötti számbeli egyenlőség az indulók tekintetében, és hogy száz évvel ezelőtt, az első párizsi olimpián magyar nők is részt vehettek.

A sportvilág másik részéből érkező hírek szerint a kétszeres olimpiai aranyérmes Ingrid Klimke nem vehet részt a párizsi játékokon, miután lova, Franziskus sérülést szenvedett. Klimke, aki korábban pekingi és londoni aranyat, riói ezüstöt nyert a lovastusa csapatversenyében, és aki most először szerzett kvótát díjlovaglásban, mély csalódottságát fejezte ki a hír hallatán. A versenyző helyét a tartalék Sönke Rothenberger veszi át Fendi nevű lovával, és a lovassportok eseményeit a Versailles-i kastély fogja otthon adni jövő szombattól augusztus 6-ig.

Az olimpiai játékok nem csak a sportolók és a szurkolók életét befolyásolják, hanem a helyi gazdaságra is jelentős hatással vannak. Párizsi éttermek és sörözők tulajdonosai bevételkiesésre panaszkodnak az olimpiai játékok miatt bevezetett biztonsági intézkedések nyomán elmaradó vendégekre. A Trocadéro téren található vendéglátóhelyek forgalma például 70 százalékkal csökkent a korlátozások miatt. A vendéglátósok kifogásolják, hogy a korlátozásokról nem kaptak elegendő információt, így felkészülni sem tudtak megfelelően, és gyors kárpótlást követelnek a keletkezett kellemetlenségekért.

Az olimpiai játékokat július 26. és augusztus 11. között tartják a francia fővárosban, és bár a látogatók biztonsága előnyt élvez, a hatósági intézkedések gazdasági hatásaihoz hozzájárul a rossz időjárás, az infláció következtében elmaradó turisták, valamint az a tény is, hogy az üdülni vágyók rendszerint elkerülik Párizst a nyári csúcsidőben.