Magyar zászlóvivők és egy ausztrál sportoló különleges áldozata a párizsi olimpiára készülve

A 2024-es párizsi olimpia megnyitóján a magyar csapat zászlaját egy kézilabdázó és egy cselgáncsozó fogja hordozni, míg egy ausztrál gyeplabdázó rendkívüli áldozatot hozott, hogy részt vehessen a játékokon.

Június 26-án kerül megrendezésre a 2024-es párizsi olimpia megnyitó ünnepsége, ahol a magyar zászlót Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó fogja viharni. Korábbi olimpiákon többek között vívók, úszók, vízilabdázók és kajakosok kapták meg ezt a megtiszteltetést, legutóbb 2004-ben volt cselgáncsozó a zászlóvivő, és ez az első alkalom, hogy kézilabdázóra esett a választás.

Egy ausztrál gyeplabdázó, Matt Dawson, aki már a riói olimpián is részt vett és Tokióban ezüstérmet szerzett csapatával, a harmadik olimpiai szerepléséért amputáltatta a törött gyűrűsujja végét. A sérülés miatt veszélyben volt az olimpiai szereplése, így döntött a gyors beavatkozás mellett. Dawson elmondása szerint a döntést nemcsak a játékok miatt hozta meg, hanem hosszú távú életminőségét is figyelembe véve. "A legjobb megoldás az volt, hogy amputáltatom az ujjam végét. Ez egy kis változás jelenleg, és egy izgalmas kihívás. Remélhetőleg nem tart túl sokáig, mire újra formába lendülök. Másoknak sokkal nagyobb problémáik vannak az életben, mint egy ujj elvesztése, szóval nagyon szerencsés vagyok, hogy csak egy kis darabkát vesztettem el az ujjamból" – nyilatkozta Dawson a 7NEWS-nak. Az MTI szerint az orvosok a törés után választás elé állították: vagy időt hagy a gyógyulásra, vagy megválik ujja egy részétől, amely utóbbi biztosította számára a részvételt az olimpián.

Az ausztrál csapat edzője, Colin Batch, Dawson elkötelezettségét méltatta, kiemelve, hogy a sportoló már újra edzésben van. Dawson korábban is szembesült már komoly sérüléssel, hat évvel ezelőtt majdnem elvesztette a szemét egy hokiütő okozta baleset következtében. Az AFP szerint orvosai válaszút elé állították: vagy begipszelteti és kihagyja a párizsi ötkarikás játékokat, vagy amputáltatja a törött ujjpercet és ott lehet az utazó csapatban. A 30 éves sportoló az utóbbi mellett döntött, és a héten megműtötték. Dawson szerint nem volt sok ideje dönteni, de úgy érezte, minden szükséges információt megkapott a döntéshez, amit nemcsak a párizsi szereplés fényében, hanem a további életem és az egészségem érdekében hozott. A játékos az olimpián speciális ujjvédőben fog játszani.

Colin Batch, az ausztrálok szövetségi kapitánya elismerte, hogy Dawson bátor és elhivatott, de bevallotta, hogy ő hasonló helyzetben talán nem ezt a megoldást választotta volna. "A leggyorsabb lehetőség a gyógyulásra az volt, ha egyszerűen levágnak egy darabot az ujja végéből" – mondta Batch, majd hozzátette, hogy egy ilyen helyzetben az edző nem határozhat a játékosa helyett, így kizárólag Dawsonon múlt a döntés. A gyeplabda versenyeit jövő szombattól augusztus 9-ig az Yves-du-Manoir-i Stadionban rendezik.