Kórházi klímaválság: Tűzoltás és szakemberhiány

A kórházak légtechnikai berendezéseinek karbantartása és javítása jelenleg tűzoltás jellegű, a szükséges szakemberek hiányában. Az elavult géppark és a központosított üzemeltetés átszervezése miatt sok korábbi alvállalkozó már nem vállalja a munkát, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

A kórházakban kialakult klímavészhelyzet kapcsán légtechnikai szakemberek beszámolói szerint kevés a hadra fogható szakember, és a meglévő berendezések sem bírják a fokozott igénybevételt az extrém melegben. A központosított üzemeltetést egy NER-közeli cég, a B+N Referencia Zrt. vette át, ami miatt több korábbi alvállalkozó már nem tudja vagy nem akarja vállalni az új feltételeket, mint például a 4 órán belüli hibaelhárítást vagy a magas kötbért. Emellett a lakossági piacon többet is kereshetnek.

A Szent László Kórház transzplantációs osztályán a steril szobákban 32 Celsius-fokban kellett elviselniük a hőséget a beteg gyerekeknek. Az Uzsoki Utcai Kórházban és a Szent János Kórházban műtéteket kellett elhalasztani a meghibásodott klímaberendezések miatt. A Bethesda Gyermekkórház fül-orr-gégészeti műtőjének hűtőberendezése is elromlott, amiért pénzgyűjtést szerveztek, és ahol Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke félmillió forintot ajánlott fel az elromlott klíma miatt, arra bíztatva mindenkit, hogy segítsenek az egészségügyi intézményeknek.

A HVG információi szerint a kórházak kapkodva próbálnak szakembereket toborozni a légcserélő- és hűtő rendszerekhez, de az átszervezések miatt ez nehézkes. A szakemberek szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) alá tartozó intézményekben az ingatlanüzemeltetés központosítása új helyzetet teremtett, amikor a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) átvette a feladatkört, és a B+N Referencia Zrt.-t bízták meg a teljes üzemeltetéssel.

Egy korábbi alvállalkozó szerint az új szerződés lehetetlen feltételeket tartalmazott, például a 4 órán belüli hibaelhárítást, ami vállalhatatlan volt számára, így nem írta alá az új szerződést. A kórházak között óriási különbségek vannak a berendezések korszerűségét illetően, egyes helyeken elavultak a gépek és a csövek is.

A légtechnikai rendszerek karbantartása és hibaelhárítása különösen fontos a kórházakban, ahol a klímánál többről van szó, mint a hűtésről. A műtőkben például a légnyomásnak és a hőmérsékletnek is meg kell felelnie bizonyos előírásoknak. A szakemberek szerint sok helyen nem veszik ezt elég komolyan, ami extrém helyzetekben, mint a jelenlegi hőség, problémákat okoz.

A klímaválság miatt egyes cégek éjjel-nappal dolgoznak, hogy helyreállítsák a meglévő rendszereket. A B+N átvétele pozitív irányba változtatta a helyzetet, mivel korábban a kórházaknál nehézkes volt a fizetés, és a belső munkatársak nem rendelkeztek elegendő szakértelemmel. A cég most próbálja rendbe tenni a meglévő rendszereket, de ez időbe telik.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára, Svéd Tamás szerint a légkondicionálás nem csak a műtőkben, hanem a kórtermekben is fontos lenne, mivel a magas hőmérséklet jelentősen visszaveti a betegek gyógyulását. Svéd Tamás a 444-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a kórtermekben is embertelen állapotok uralkodnak, és a betegek – és a sebek – gyógyulását jelentős mértékben visszaveti, ha 30 fokos kórteremben kell feküdniük.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a közösségi oldalán kritizálta a kormányt, amiért nem nyújt azonnali segítséget az egészségügyi intézményeknek a klímaberendezések javítására. A politikus szerint a helyzet az egészségügyi rendszer végső összeomlásának első jele lehet, és felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a "Nemzeti Együttbűnözés Rendszerének haszonélvezői" luxuséletet élveznek, sürgős műtétek maradnak el a klímaberendezések leállása miatt. Magyar Péter fél millió forintot utalt a Bethesda Gyermekkórháznak, és arra bíztatott mindenkit, hogy segítsenek az egészségügyi intézményeknek.

A református egyház fenntartásában működő MRE Bethesda Gyermekkórház esetében sikerült gyorsan megoldani a klímaberendezés javítását, a fenntartó és adományozók, köztük a Ferencvárosi Torna Club és egy névtelenséget kérő kiemelten nagy összegű adományozó segítségével. Az állami fenntartású intézményekben azonban ez nem megy ilyen gyorsan, és több kórházban is vészhelyzet alakult ki a klímaberendezések elromlása miatt. A ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet, a budapesti Szent János Kórház, a Péterfy utcai kórház, az Uzsoki Kórház és a miskolci kórház is küzdött a klímaberendezések meghibásodása miatt, ami műtétek elhalasztásához és egyéb ellátási problémákhoz vezetett.