A Rác fürdő felújítása és a mellette álló hotel sorsa továbbra is bizonytalan

Eredménytelenül zárult a Tabánnál található Rác fürdő felújítására kiírt meghívásos közbeszerzési eljárás, és a mellette álló hotelre sem érkezett ajánlat a bérbeadásra vagy értékesítésre kiírt tendereken.

A Népszava információi szerint a felújítási eljárás valószínűleg a túl magas ajánlatok miatt zárult eredménytelenül. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tavaly novemberben indította el a közbeszerzési eljárást, de a fővárosi fürdőtársaság a lap kérdésére azt válaszolta, hogy a beruházás forrásigényét figyelembe véve a Fővárosi Közgyűlés döntése szükséges a folytatáshoz.

A fürdő felújítása már öt kormányzati és három főpolgármesteri ciklus óta húzódik. A szomszédos Rác Hotel esetében a BGYH tavaly jelezte, hogy nincs forrás a felújításra, és nem is szeretnék üzemeltetni az intézményt. A hotelre kiírt két pályázat – egy bérbeadási és egy értékesítési – egyikére sem érkezett ajánlat, annak ellenére, hogy az árat csökkentették is.

A BGYH idén több tanácsadó cégtől kért ajánlatot értékbecslésre és a szakmai-befektetői dokumentáció összeállítására. Ezek felhasználásával a BGYH és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) közösen próbálja majd eladni az ingatlant, de ehhez is a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyására lesz szükség.

A Rác fürdő és a mellette álló hotel sorsa tehát továbbra is kérdéses, és a hatodik ciklusú Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie a folytatásról. A komplexum kivitelezése 2005-ben kezdődött, és a nyitást eredetileg 2010-re ígérték. Azonban a beruházást ellenző Tarlós István főpolgármestersége alatt a projekt megakadt, és a huzavona azóta is tart.

A II. világháborút követően a fürdőt csak 1965-ben nyitották meg újra, a '60-as évek elején történt felújítás során több megmaradt, de sérült épületrészt elbontottak. A fürdő állapota egyre romlott, 2002-ben felújítása halaszthatatlan volt, ezért bezárták, és úgy tervezték, hogy 2004-ben már újra kinyithat. A Demszky Gábor vezette főváros magánbefektetőket is bevont a felújításhoz, a BGYH 25:75 százalékos kisebbségi tulajdonrészt szerzett a Rác Nosztalgia Kft-ben, amely 2005-ben a Magyar Fejlesztési Banktól kapott nagy összegű hitelt a projektre, majd a felújítás egy szállodarész hozzáépítéssel 2007–2010 között nyolcmilliárd forintból elkészült. Számos tulajdonosi és jogi vita miatt azonban a fürdő nem nyitott meg.

2009 októberében a BRFK nyomozást indított, mivel feltételezhető volt, hogy a beruházás során a Fővárosi Önkormányzatot jelentős vagyoni kár érte. Ezt az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették, majd 2012 októberében – már Tarlós István városvezetése alatt – hűtlen kezelés gyanúja miatt rendeltek el újból nyomozást. Noha ez is érdemi megállapítás nélkül zárult, közben a Rác Nosztalgia Kft. csődeljárás alá került.

A csődeljárás nyomán elárverezték az ingatlanegyüttest, amelyet – már a Karácsony Gergely vezette önkormányzat megbízásából – végül a korábbi kisebbségi tulajdonos, a BGYH vásárolt vissza 2021 augusztusában 5,1 milliárd forintért, kikiáltási áron. Közben pedig újra leromlott az ingatlanegyüttes állapota. Az egész épületegyüttes penészes, egészségre veszélyes mértékben szennyezett volt, ezért az új tulajdonos a penészes burkolati elemek részleges bontásával, hidegköd és ózontechnológia együttes alkalmazásával penészmentesítette és fertőtlenítette, majd az árvízi szivattyúk ismételt felújításával megelőzte a korábbi évekhez hasonló vizes károkat.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben hagyta jóvá a felújítást, az állapotfelmérés és a felújítási terv csaknem két évig tartott, melyeket idén januárban nyilvános lakógyűlésen mutatott be a BGYH. A kivitelező kiválasztására tavaly novemberben írtak ki egy meghívásos közbeszerzést, amely eredménytelenül zárult. A tervezők korábban 5.5 milliárd forintra becsülték a kivitelezői költséget, ám ezt végül 4,93 milliárdra faragta le a BGYH. A legfrissebb információk szerint a fürdő 2025-ös tavaszi nyitásában bíznak.