Több év börtönt is kaphat az edző, aki felrúgott egy kisfiút a szolnoki kalandparkban

Súlyos következményekkel járhat a kormány által korábban díjazott edző tette, aki egy kisfiút rúgott fel a szolnoki kalandparkban. Az ügy kapcsán több szakértő és hivatalos személy is nyilatkozott, köztük Tuza Péter ügyvéd és Tahon Róbert, a Magyar Karate Szakszövetség főtitkára.

Tuza Péter szerint a nyomozóhatóság azt is vizsgálni fogja, hogy a férfi korábban követett-e el hasonló bűncselekményt, ami súlyosbító körülménynek számít. Az ügyvéd szerint többéves börtönbüntetést is kaphat az edző, amennyiben vádat emelnek ellene és bűnösnek találják. "Súlyos testi sértés kísérlete – márpedig itt a Jóisten szerencséje, vagy az ő általa biztosított jóság, hogy a gyereknek nem tört el semmije – az 3 évig terjedő szabadságvesztés. A kiskorú veszélyeztetése meg 5 évig terjedő szabadságvesztés lehet" – tette hozzá Tuza Péter.

Tahon Róbert, a Magyar Karate Szakszövetség főtitkára megdöbbent az eseten, és kijelentette, hogy az edző méltatlanná vált munkájára. "Ez nem a karate, ez messze nem a karate. Nem ezt hirdetjük, és amit hirdetünk, azt mindenki ismeri, hogy miről szól a karate: a kölcsönös tiszteletről, arról, hogy mi egy olyan keleti kultúrán alapuló értékrendet szeretnénk átadni a gyermekeinknek, amelytől többek lesznek, jobbak lesznek és reményeink szerint a világunk is, ezért elfogadhatatlan ez a cselekmény" – fogalmazott a főtitkár.

A kisfiú édesanyja csak a Szolnoki Városüzemeltetési Központ Kft. által közzétett felvételből szerzett tudomást az incidensről. "Azt hittem, hogy ott csuklok össze, gyomorgörcs[öm volt] és az összes szőr állt rajtam, mert én erről semmit nem tudtam" – idézte fel a kisfiával folytatott beszélgetést.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint elfogadhatatlan és felháborító az eset, és hangsúlyozta, hogy a gyermekbántalmazók ellen a legszigorúbban lépnek fel. "A rendőrség a minél gyorsabb eljárásra törekszik. Ennek érdekében a nyomozati iratok összeállításánál arra törekszik, hogy lehetőség nyíljon a bíróság elé állítás jogintézményének alkalmazására, így az elkövető gyorsabban felelősségre vonható, és rövidebb időn belül ítélet születhet" – hangsúlyozta az államtitkár.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elítélte az edzőt, és felszólította, hogy mondjon le minden díjról, amit valaha átvett. Novák Katalin, Magyarország volt köztársasági elnöke korábban család- és ifjúságügyért felelős államtitkár életműdíjjal tüntette ki az edzőt, aki most méltatlanná vált munkájára. Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyben, hangsúlyozva a felelősséget és következmények szükségességét. Az edző lemondott pozícióiról, bocsánatot kért, majd törölte az erről szóló posztokat, és a Magyar Karate Szakszövetség eltiltotta minden oktatási tevékenységtől. A Szolnoki Rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A jászberényi önkormányzat rendkívüli képviselő-testületi ülésén egyhangú döntéssel megvonta az edző önkormányzati kitüntetéseit.

Schobert Norbert, fitneszedző és volt rendőrtiszt szerint az ügyet nem garázdaságként, hanem védtelen személy elleni súlyos testi sértés kísérleteként kellene kezelni. "Az, hogy egy karatemester rárúg egy 23 kilós gyerekre, szerintem védtelen személy ellen súlyos testi sértés kísérlete. Belehalhatott volna a kisfiú, és ő segítséget sem nyújtott neki, nem is foglalkozott vele. Ha én ekkor még százados lettem volna, ezt az embert őrizetbe vettem volna. Először is egy elmeorvosi megfigyelésre vittem volna, mert tuti, hogy flúgos a csávó, és utána mindenképp letartóztatom" – mondta Schobert Norbert. Schobert hozzátette, ha az ő gyerekével történik meg az eset, nem tudna megverni egy három danos karatemestert, de egy fém baseballütővel „eltörte volna mindkét térdét”, és azt várja, hogy legyenek büntetőjogi következményei az esetnek.