Olaf Scholz és Jens Stoltenberg álláspontja a NATO jövőjéről

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy Németország nem fogja lelőni az ukrán légtérben az orosz rakétákat, és nem támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezzel kapcsolatos javaslatát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a szervezet továbbra is erős marad, még egy esetleges újabb Trump-elnökség idején is.

Olaf Scholz német kancellár egyértelművé tette, hogy Németország nem fogadja el Zelenszkij ukrán elnök javaslatát, miszerint a NATO-tagállamok még az ukrán légtérben lelőjék az orosz rakétákat és drónokat. Scholz szerint az Egyesült Államok is világosan fogalmazott ebben a kérdésben, és a NATO sem akar részese lenni a konfliktusnak. A német kancellár hozzátette, hogy nem fogják feloldani azt a tilalmat, amely szerint a Németország által átadott fegyvereket Ukrajna nem használhatja hivatalos orosz területeken lévő célpontok ellen.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hangsúlyozta, hogy nem szabad önbeteljesítő jóslatokat felállítani a NATO jövőjével kapcsolatban. Stoltenberg szerint a szervezet túl fogja élni, ha Donald Trump újabb négy évre beköltözik a Fehér Házba. A főtitkár szerint a NATO négy évvel ezelőtt erősebb lett, és a tagállamok közül már 23 költ költségvetésének 2 százalékát védelemre. Stoltenberg kiemelte, hogy 2014-ben még csak két tagállam volt képes elérni a GDP-arányosan meghatározott 2 százalékos védelmi kiadásokat, de Trump fenyegetésére az országok belehúztak, és mostanra 31-ből 23 ország, köztük Magyarország is, teljesítette az elvárást.

Stoltenberg szerint a NATO jelenleg a világ katonai erejének 50 százalékát képviseli a tagállamaival együtt, és ez az erő egyedül csak 25 százalék lenne. A főtitkár optimista a NATO jövőjét illetően, és úgy véli, Európának csak meg kell ismételnie a 2016-ban követett stratégiát, ha Trump nyeri a választásokat. Továbbá, Stoltenberg hozzátette, hogy az Egyesült Államok a NATO-ban marad, hiszen a szövetség tagjai a világ teljes katonai erejének a felét képviselik, igaz, ennek a félnek a felét az Államok adják.

Több európai vezető is aggodalmának adott hangot egy lehetséges újabb Trump-elnökség miatt, miután a volt elnök bejelentette, hogy James David Vance szenátor lesz a novemberi választásokon induló alelnökjelöltje, aki korábban azt mondta, hogy nem nagyon érdekli, mi fog történni Ukrajnával. Vance a héten azt is elmondta, hogy többé nem küldenének feleslegesen amerikai katonákat a tengerentúlra.

Stoltenberget október 1-től Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök követi a NATO élén.

: Ukrajinszka Pravda : The Guardian : The Guardian