Az amerikai nagykövetség kritikája Magyarország orosz energiafüggőségéről

Az amerikai nagykövetség Facebook-posztban és fizetett hirdetésekben hívja fel a figyelmet arra, hogy Magyarország továbbra is az orosz energiaforrásoktól függ, miközben a szomszédos országok és az Egyesült Államok is lépéseket tesznek az orosz energiafüggőség csökkentése érdekében.

A követség szerint Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely 100%-ban Oroszországtól függ nukleáris fűtőanyag tekintetében, miközben az Egyesült Államok törvényt hozott az orosz uránimport megszüntetéséről. A követség fizetett hirdetésében hangsúlyozza, hogy Magyarország döntése a Putyin-féle Oroszországtól való függőség fenntartása veszélyes választás.

A magyar kormány korábban azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok is vásárol uránt Oroszországtól, azonban Joe Biden amerikai elnök május 13-án aláírt egy törvényt, amely augusztus 12-től megtiltja az orosz urántermékek amerikai importját, bizonyos esetekben 2028. január 1-ig kivétel tehető. A követség videójában kiemelik, hogy Bulgária már nem Oroszországból vásárol fűtőelemeket az orosz tervezésű atomerőműveibe, ami amerikai szempontból pozitívum, mivel a nem orosz fűtőelem részben amerikai fűtőelemet jelent.

A Meta Hirdetéstára adatai szerint az amerikai nagykövetség jelenleg két videót futtat hirdetésben, az egyik a fent említett, a másik pedig arról szól, hogy Magyarország továbbra is a Nyugat mellett horgonyozzon le, és elkötelezett maradjon a szabadság és a demokrácia mellett. Az amerikai nagykövetség 2019 óta összesen 3,7 millió forintot költött Facebook-hirdetésre.

A magyar kormány álláspontja szerint az orosz energiafüggőség adottság, amelyen nem lehet gyorsan változtatni, és nem érdemes politikát keverni az üzletbe. Szijjártó Péter külgazdasági miniszter korábban hivatkozott arra, hogy az USA is vásárolt Oroszországból urániumot, de az amerikai nukleáris ipar most jogszabállyal számolja fel az importot. Szlovákia már leszerződött az amerikai Westinghouse-tól fűtőelemek vásárlására, Magyarország azonban nem tett hasonló lépéseket.

Az USA nagykövetsége, és személyesen David Pressman nagykövet is kritizálta már a kormányt az orosz energetikai függőség miatt. A követség drámai zenével aláfestett Facebook-posztjában hangsúlyozza, hogy „a nyugati demokráciák nem akarnak függeni a háborús agresszor Putyintól, aki energiával zsarol”. Az üzenet szerint Magyarország marad az egyetlen uniós ország, amely 100 százalékban Putyin Oroszországától függ nukleáris fűtőanyag tekintetében.