Donald Trump: „Isten az én oldalamon volt”

Donald Trump hivatalosan is elfogadta a republikánusok jelöltállító nagygyűlésének felkérését, hogy ő legyen a párt elnökjelöltje az őszi választáson, és a záróepizódjaként tartott beszédében számos fontos témát érintett.

A jelölőgyűlésen rajongó tömeg fogadta, és Trump szokatlanul békülékeny hangot ütött meg a beszéd elején, amelyet Milwaukee-ban, Wisconsin államban tartott. Kijelentette, hogy egész Amerika elnöke akar lenni, nem csak egy részéé, és hogy „Fél Amerikáért nem lehet győzni”. A beszédében, amelyet magyar idő szerint pénteken hajnali fél ötkor kezdett, azzal indított, hogy a merénylet miatt most jóval szolidabb lesz majd a mondandója során, és azt is megígérte, hogy Joe Biden amerikai elnök kritizálása helyett inkább az ország egysegítéséről fog beszélni. Ezután azonban gyorsan áttért a Biden-kormány elleni támadásokra, a déli határon át érkező migránsok „inváziójáról” és a harmadik világháború kirobbanásának veszélyéről is beszélt. Trump szerint csak ő mentheti meg a nemzetet a biztos végzettől.

A beszéd során Trump részletesen beszámolt az ellene elkövetett merényletről is. Elmondta, hogy a múlt szombati gyűlésen egy hangos suhogást hallott, majd érezte, hogy valami erősen eltalálta a jobb fülénél, és azt gondolta, hogy ez csak golyó lehetett. „Azt mondtam magamban, hű, mi volt ez? Ez csak golyó lehetett” – idézte fel a történteket. Hozzátette, hogy „Mindenható Isten kegyelméből van most itt”, és amikor azt mondta, „nem kellene itt lennem”, a tömeg azt skandálta válaszul, hogy „de igen, itt vagy!”. Trump szerint élete pár centiméteren múlt, de szerinte az isteni gondviselés megmentette.

Trump a beszédében megemlékezett a lövöldözésben életét vesztett önkéntes tűzoltóról, Corey Comperatoreról is, aki a saját testével védte meg a családját. Az elnökjelölt odajárult és megcsókolta Comperatore sisakját, amely az emelvényen volt látható, és elmondta, hogy már 6,3 millió dollárt gyűjtöttek össze az áldozatok családjai számára.

A rendezvényen Hulk Hogan amerikai pankrátor is részt vett, aki a Trump elleni merénylet miatt tiltakozva letépte az egyik felsőjét, és csak egy ujjatlan kampánypóló maradt rajta. Trump belépője is egy tévésztárhoz vagy profi pankrátorhoz illő volt, és a rendezvényen jelen volt felesége, Melania Trump is, aki a kampány során ritkán bukkant fel.

A beszéd végén Trump Joe Bident is megemlítette, akit a demokraták továbbra is a visszalépésre presszionálnak. Beszédében azt állította, az illegálisan érkezők "elveszik a munkahelyeket a feketéktől és a spanyolajkúaktól. És a szakszervezetektől is." Trump szerint, ha összeadnánk az Egyesült Államok tíz legrosszabb elnökének teljesítményét, az sem érne fel a Biden által okozott kárral. "Nem fogom többé használni a nevet. Csak egyszer. A kár, amit az országnak okozott, felfoghatatlan" – firtatta, majd valóban nem mondta ki a demokrata elnök nevét többet.