Magyarország rendezi a következő Európai Politikai Közösség csúcstalálkozót

Magyarország lesz a házigazdája a következő Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozónak, amelyet a brit miniszterelnök, Sir Keir Starmer jelentett be az Angliában, a Blenheim-palotában megrendezett EPC-csúcson. A találkozón az Ukrajnának nyújtott további támogatás és az illegális bevándorlás elleni közös fellépés került előtérbe. Starmer hangsúlyozta az illegális bevándorlás forrásánál történő kezelésének fontosságát, és bejelentette egy 84 millió font értékű humanitárius program elindítását Afrikában és a Közel-Keleten.

A csúcstalálkozón 46 ország vett részt, és a résztvevők megerősítették támogatásukat Ukrajna iránt, valamint az EU-val való együttműködés elmélyítését a védelem, a biztonság és az illegális bevándorlás terén. A brit kormány elkötelezett az európai biztonság érdekében fenntartott nukleáris elrettentő képesség megtartása mellett.

A jövőbeni EPC-csúcstalálkozókat Magyarország idén, Albánia és Dánia pedig a következő évben fogja megrendezni. A brit kormány egy menekültáttelepítési tervet törölt, és helyette az embercsempészeti tevékenységek elleni fellépésre összpontosít, terrorellenes módszereket alkalmazó új határbiztonsági parancsnokság létrehozására fordítja a ruandai programra szánt pénzt.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij támogatást kapott Starmer-től, kiemelve Ukrajna küzdelmét saját népe és az európaiak védelmében. „Éppen ezért a mi biztonságunk Ukrajnában kezdődik” – fogalmazott a munkáspárti brit miniszterelnök. Kijelentette, hogy mindezek alapján az EPC-csúcsértekezlet résztvevői ismét ígéretet tettek a rendezvényen jelenlévő Zelenszkijnek arra, hogy mindaddig folytatják Ukrajna támogatását, amíg erre szükség van. Annak ellenére, hogy a miniszterelnök Orbán békemisszióját követően kritikák érték, Zelenszkij javasolta, hogy az EU-nak képesnek kellene lennie problémáinak megoldására Magyarország nélkül is. Orbán a csúcson stratégiai autonómián alapuló európai megközelítést szorgalmazott az amerikai külpolitika utánzása helyett.

Starmer a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a határokon átnyúló együttműködéssel terrorszervezetek felszámolása és terroristák felelősségre vonása is lehetővé válik, és „egyszerűen nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy ugyanez nem lehetséges a migrációra épülő szervezett bűnözéssel szemben”. A brit kormányfő hozzátette, hogy a két héttel ezelőtti nagy-britanniai parlamenti választások után megalakult munkáspárti kormány „nem fogja szemfényvesztő ötletekre költeni” az adófizetők pénzét.

Az amerikai politikai helyzetre vonatkozóan Starmer úgy nyilatkozott, hogy nem kívánja „megelőlegezni” az amerikai elnökválasztás eredményét, de bárki győzzön is a novemberi választáson, a szövetséges országok folytatják vele az együttműködést. Hozzátette, hogy a különleges brit-amerikai viszonyrendszer nagyon nehéz körülmények közepette kovácsolódott, és nagyon hosszú ideje kitart.