Trump elleni merényletkísérlet: sok a kérdőjel

Újabb meghökkentő részletek kerültek napvilágra az amerikai elnökjelölt, Donald Trump elleni merényletkísérletről, amely során a hatóságok passzivitása és a támadó korai észlelése ellenére sem történt megfelelő intézkedés.

A szenátusi tájékoztatón szerdán kiderült, hogy az FBI és a titkosszolgálat már egy órával a lövöldözés előtt értesült a gyanús személyről, aki később tüzet nyitott Trump-ra egy pennsylvaniai kampánygyűlésen. A támadót, Thomas Matthew Crooksot, aki egy embert megölt és ötöt súlyosan megsebesített, már korábban is figyelemmel kísérték, és a merénylet helyszínén is járt egy héttel az esemény előtt.

A CNN információi szerint a hatóságok Crooks telefonján többek között Donald Trump, Joe Biden, a demokraták és republikánusok kongresszusi vezetőiről, valamint Trump korábbi ügyvédjéről, Rudy Giulianiről és Fani Willis georgiai ügyészről is találtak fényképeket. A támadó a politikai események iránti érdeklődését korábbi keresésekkel is dokumentálta, de otthonában nem találtak politikai vagy ideológiai meggyőződésre utaló jeleket. Az FBI továbbra sem tudja semmilyen szélsőséges nézethez kötni Crooks motivációit, ám újabb információk szerint a fegyveres Trump és Biden elnök nyilvános fotói után kutatott, és rögzítette Trump fellépéseinek és a demokrata nemzeti konvenciónak az időpontjait.

A rendőrség a támadás előtt 30 perccel értesült egy gyanús személyről, és a titkosszolgálatot is tájékoztatták. A CNN forrása szerint a rendfenntartó erők már 19 perccel a lövöldözés előtt igyekeztek megtalálni Crooksot, aki a tetőn rejtőzködött. Egy rendőrtiszt fel is húzta magát a tetőre, de miután célba vette a támadót, leesett.

A titkosszolgálat igazgatóját, Kimberly Cheatlet, aki korábban a történteket az ügynökség alapvető küldetésének teljes kudarcaként jellemezte, a képviselőház illetékes bizottsága is beidézte egy nyilvános meghallgatásra. A Milwaukee-i republikánus jelölőgyűlésen szenátorok egy csoportja, köztük Marsha Blackburn és John Barrasso, válaszokat követeltek Cheatle-től, aki később egy másik időpontban ígért válaszokat a szenátorok kérdéseire. A tervek szerint Cheatle a jövő héten részletes vizsgálatnak néz elébe, és két kongresszusi bizottság előtt is meg kell jelennie.

A történtek miatt John Barrasso szenátor Cheatle eltávolítását követeli, és a hatóságokat a felelősség elkenésével vádolja. Az FBI eddig több mint 200 kihallgatást végzett, és azt ígérték, hogy "minden követ megmozgatnak" a nyomozás során. Az FBI igazgatója, Christopher Wray szerint a nyomozók még mindig nem állapították meg a lövöldözés indítékát, és 14 000 képet vizsgáltak meg, beleértve a tüntetésről készült fényképeket és élőben közvetített videót is.

Nehezíti a nyomozást, hogy Crooks alig vagy egyáltalán nem volt jelen a közösségi médiában és titkosított kommunikációt használt. A források szerint Wray azt is elmondta, hogy a nyomozók nem találtak külföldi kapcsolatot a támadással. A Biden-kormányzat a közelmúltban értesüléseket szerzett egy Trump elleni iráni merényletről, de amerikai tisztviselők szerint a fenyegetésnek nincs köze a múlt heti lövöldözéshez.

Cheatle-t a képviselőház felügyeleti bizottsága is beidézte egy nyilvános meghallgatásra, amelyre még júliusban sort kerítenek, a merényletet pedig az ügynökség alapvető küldetésének teljes kudarcának nevezték. A vizsgálat során kitérnek majd arra is, miért nem jutott el időben a volt elnököt közvetlenül védő ügynökökhöz a merénylő hollétét felfedő információ.

Az ABC csütörtöki cikke szerint a Secret Service ügynökei már 20 perccel az első lövés eldördülése előtt látták a közeli épület tetején a merénylőt, akit nem sokkal a lövések előtt a közönségből is kiszúrtak. A merénylet óta rengeteg kritika érte a Secret Service-t, és a szervezetet igazgató Kimberly Cheatle-nek a kongresszus előtt is meg kell jelennie az ügyben. A merénylő Crooks első lövése után 26 másodperccel már agyonlőtték a mesterlövészek. Az is kiderült, hogy az épületet, amelynek tetejéről Crooks tüzet nyitott, pont a helyi rendőrség használta az esemény idején, és bent is tartózkodtak rendőrök. Az ABC cikke említést tesz még arról, hogy az agyonlőtt gyanúsított zsebében találtak egy távirányítót, a kocsijában és otthonában pedig robbanószerkezeteket. Azt is kutatják még, magányos farkas elkövető volt-e Crooks.