Zelenszkij szerint Orbán elárulta Európát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kritikával illette Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és moszkvai látogatását, mondván, hogy elárulta Európát és a többi európai vezetőt.

Az ukrán elnök szerint az Európai Unió képes megoldani problémáit Orbán Viktor nélkül is. Zelenszkij a European Political Community (EPC) angliai csúcstalálkozóján beszélt erről, ahol Orbán Viktor is felszólalt. Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálhatja egyes európai vezetőket nyomásgyakorlással és zsarolással rávenni, hogy elárulják társaikat, és a többiek háta mögött próbáljanak intézkedni, ezzel meggyengítve Európa egységét.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az egység megőrzése Európában előnyt jelent, de csak addig, amíg egységesek maradnak. Azt is hozzátette, hogy ha valaki Európából megpróbál a hátuk mögött, vagy mások kárára megoldani kérdéseket, ha valaki a háború fővárosába utazik tárgyalni és esetleg ígérni is valamit, ami ellentétes a közös érdekekkel vagy kárára van Ukrajnának és más országoknak, akkor azt a személyt miért kellene figyelembe venni.

Orbán Viktor a soros magyar uniós elnökség kezdete után több nemzetközi látogatást is tett, többek között Kijevbe, Moszkvába, Kínába és a washingtoni NATO-csúcstalálkozóra is ellátogatott, ahol Donald Trump volt amerikai elnökkel is találkozott a floridai Mar-a-Lagóban.

A magyar miniszterelnök moszkvai útját és annak összemosását az uniós elnökséggel több helyről érte kritika, többek között az Európai Parlament, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és a cseh miniszterelnök is elítélte. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint politikai alkut kötött Ursula von der Leyen az Európai Parlament "háborúpárti" többségével, amelynek tárgya az volt, hogy von der Leyen "szélsőséges módon" kritizálja Orbán Viktor politikáját. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a békemisszió és az elnökség kapcsolatát hangsúlyozta, mondván, hogy a magyar uniós elnökség első hetében mindenki számára bebizonyosodott, hogy ez egy békemisszió lesz a következő hat hónapban.

Zelenszkij a Blenheim-palotában tartott beszédében arra sürgette az európai vezetőket, hogy lássák el Ukrajnát légvédelmi fegyverekkel, és ne korlátozzák azok használatát, mivel minél hatékonyabb a légvédelem, annál tehetetlenebb lesz Putyin.

Az EPC-t az orosz invázió után hozták létre, első találkozóját 2022 októberében tartották. A szervezet 47 európai országot fog össze, beleértve az EU intézményeit is. A következő találkozót Budapesten fogják tartani 2023. november 7-én.