Újabb transzparencia-botrány az Európai Bizottság körül és Von der Leyen újraválasztása

Az Európai Unió ombudsmana szerint az Európai Bizottság jogtalanul tagadta meg a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát, miközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke számos új kezdeményezést ígért az Európai Parlamentben tartott beszédében.

Az ombudsman megállapította, hogy a Bizottság a Thorn nevű gyermekvédelmi szervezettel folytatott megbeszélések dokumentumait jogtalanul tartotta vissza, állítva, hogy ezek nyilvánosságra hozatala aláásná a szervezet kereskedelmi érdekeit. Az ombudsman ezt az érvelést elfogadhatatlannak találta és hivatali visszásságnak minősítette a dokumentumok visszatartását. A Follow the Money médium kérte a dokumentumokhoz való hozzáférést, miután arról számoltak be, hogy a Thorn lobbitalálkozókat tartott a Bizottsággal és az Európai Parlamenttel, hogy előmozdítsa technológiai ajánlatainak elfogadását, amelyek illeszkednek a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló rendelet (CSAM) javaslatához. A CSAM-rendelet jogalkotási folyamata jelenleg az Európai Unió Tanácsában akadt el, a magyar elnökség pedig októberben folytatja a megbeszéléseket.

Ursula von der Leyen a Parlamentben tartott beszédében többek között a mezőgazdaság, a mentális egészség, az éghajlatváltozás és a lakhatás kérdéseit érintette. Bejelentette, hogy az első 100 napban elkészítik az agrár- és élelmiszeripari jövőképet, amely a mezőgazdasági stratégiai párbeszédre fog épülni. Kiemelte, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó keretrendszer felülvizsgálatával erősíteni kívánják a mezőgazdasági termelők pozícióját.

A mentális egészség terén von der Leyen ígéretet tett az európai fiatalok egészségügyi válságának kezelésére, és bejelentette, hogy harcot indítanak a cyber-bullying és a közösségi média függőséget okozó kialakítása ellen. A klímaváltozás kapcsán bejelentette, hogy az EU a 2040-re kitűzött 90%-os kibocsátáscsökkentési célt fogja rögzíteni az európai éghajlat-változási törvényben.

Von der Leyen beszédében hangsúlyozta a jogállamiság és az alapvető jogok fenntartásának fontosságát az EU-ban, és megfogadta, hogy a demokratikus rendszerek és az alapvető jogok tiszteletben tartása szigorú feltétele marad az uniós pénzek kifizetésének. A lakhatás terén bejelentette, hogy kinevez egy olyan biztost, aki közvetlenül felelős lesz a témáért. Beszédét azzal zárta, hogy kifejezte elkötelezettségét az európai projekt mellett.

Ezen felül, titkos szavazáson 401 szavazattal újabb öt évre megválasztotta az Európai Parlament Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének, írja a Politico. 361 szavazatra volt szüksége, 284-en szavaztak ellene, 15-en tartózkodtak, 7-en érvénytelenül szavaztak. A szavazást követően Magyar Péter, a Tisza alelnöke személyesen egyeztetett von der Leyennel és meghívta őt Budapestre, hogy személyesen találkozhasson a magyar emberekkel. Von der Leyen örömmel fogadta a meghívást és jelezte, hogy tájékoztatni kívánja a magyarokat az Európáért és Magyarországért folytatott munkájáról, valamint szeretne lehetőséget kapni a fideszes propaganda által terjesztett hazugságok cáfolatára. Az Európai Bizottság a hét elején bojkottra szólított fel az Orbán Viktor által vezetett uniós soros elnökség ellen, és Von der Leyen kritikusan nyilatkozott a magyar kormányfő moszkvai látogatásáról is.