Trump alelnökjelöltje új gyárakat ígért és Bident sem kímélte

J. D. Vance, Donald Trump alelnökjelöltje, a republikánusok kongresszusának zárónapján hivatalosan is elfogadta a felkérést, és beszédében új gyárak építését ígérte, valamint élesen bírálta Joe Bident.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez az este máshogy is alakulhatott volna” – kezdte beszédét J. D. Vance, utalva a Trump elleni merényletre. Vance, aki korábban kritikusan nyilatkozott Trumpról, most méltatta a volt elnököt, mondván, hogy „úgy döntött, hogy elviseli a rágalmakat és az üldözést”, amikor visszatért a politikába. Beszédében kiemelte Trump bátorságát és azt, hogy a merénylet után „egész Amerika felállt vele együtt”.

Az ohiói szenátor a munkásosztály melletti elkötelezettségét hangsúlyozta, különösen azokért, akiket „a demokraták félredobtak és elfelejtettek”. Vance ígéretet tett arra, hogy új gyárak építésével támogatni fogja a munkahelyteremtést, és üzenetet küldött Kínának, hangsúlyozva, hogy a republikánusok „nem fognak olyan országokkal üzletelni, amelyek gyűlölnek minket”.

A 39 éves politikus beszédében kitért személyes életútjára is, emlékeztetve arra, hogy Middletownban, egy olyan kisvárosban nőtt fel, ahol az emberek kimondták a véleményüket és szerették Istenüket, családjukat, közösségüket és hazájukat. Vance szerint a rossz kereskedelmi megállapodások és a külföldi háborúk vezettek az Egyesült Államok jelenlegi állapotához.

A beszéd során Vance nem kímélte Joe Bident sem, akit azzal vádolt, hogy „minden olyan politikai kezdeményezésnek a bajnoka volt, amely Amerikát gyengébbé és szegényebbé tette”. A politikus a bevándorlásról is beszélt, hangsúlyozva, hogy az újoncoknak elfogadniuk kell Amerika feltételeit.

Vance beszédéből kiderült, hogy a világ sokat fordult: 2016-ban még Trumpot kritizálta, de nyolc év elteltével a második legfiatalabb alelnökjelöltként támogatja őt. A republikánusok kongresszusán Trump támogatói fehér kötést viseltek a jobb fülükön, ezzel is kifejezve szolidaritásukat a merényletben megsebesült volt elnökkel. A kongresszuson tartott beszédében Vance hivatalosan is elfogadta Trump alelnöki felkérését, és megjegyezte, hogy „a legvadabb álmaiban sem gondolta volna”, hogy ez valaha meg fog történni vele.

Az NBC News forrásai szerint a titkosszolgálat ügynökei már jóval azelőtt észrevették Donald Trump merénylőjét, hogy a volt elnök színpadra lépett volna a szombati pennsylvaniai kampánygyűlésen. Thomas Matthew Crooksot egy órával a lövöldözés előtt lefényképezték és gyanús személyként jelentették. A pennsylvaniai állami rendőrség erről 30 perccel később értesítette a titkosszolgálatokat, akik két perccel ezután juttatták el az információt az eseményt biztosító mesterlövészeknek.

Donald Trump 10 perccel később, 18 óra 2 perckor lépett színpadra, majd hét perccel később újabb bejelentés érkezett Crooksról a közönség soraiból, 18 óra 11 perckor pedig a merénylő tüzet nyitott. A szenátoroknak állítólag azt is elmondták, hogy Crooks előzetesen már járt a merénylet helyszínén.

Thomas Matthew Crooks egyelőre minden idők legrejtélyesebb merénylőinek egyike, most még alig tudni valamit az életéről, arról pedig még kevesebbet, hogy mi vitte rá arra, hogy rálőjön a republikánus gyűlésen beszélő Trumpra. Donald Trump hétfő óta a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje, alelnökjelöltjének pedig J. D. Vance ohiói szenátort választotta. A párt jelöltállító konvencióján először mutatkozott nyilvánosan a szombati merénylet óta, a jobb fülén kötéssel. Felesége, Melania Trump nyílt levelében szörnyetegnek nevezte férje merénylőjét.