Párzási időszak az őzeknél: fokozott óvatosság az utakon

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVV-OMVK) felhívja a figyelmet, hogy az őzek párzási időszaka miatt a következő egy hónapban fokozott óvatossággal kell közlekedniük az autósoknak.

Az őzek párzási időszaka, a vadásznyelven üzekedésnek nevezett időszak, augusztus közepéig tart, ezért a következő hetekben az állatok gyakrabban bukkanhatnak fel a közutakon. Az őzbakok ilyenkor kergetik a sutákat vagy egymást a konkurenciaharc során, ami miatt aktívabbak és nagyobb területen mozognak, akár napközben is.

Magyarország legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja az őz, így az egész ország területén számítani lehet a megjelenésükre, ami jelentősen növeli a balesetveszélyt. A becslések szerint több mint 369 ezres a faj állománya, és az évente bekövetkező 7400 nagyvadelütés 78 százalékában őzek az áldozatok, és ezek többsége az üzekedés időszakában történik.

Az OMVV-OMVK tanácsai szerint az autósoknak lassabban kellene közlekedniük a megengedett sebességhatároknál, különösen rossz látási viszonyok vagy rosszul belátható útszakaszok esetén. Ha egy állat átszaladt az úton, óvatosnak kell lenni, mert valószínűleg egy másik is követi. Ha a vadelütés elkerülhetetlen, akkor a járművezetőknek vészfékezniük kell, felkészülve az ütközésre, és kerülniük kell a hirtelen kormánymozdulatokat, hogy ne térjenek le az útról vagy ne sodródjanak át a szembejövő sávba.

Végezetül, a vadveszélyt jelző közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot a vezetőknek a vad várható felbukkanása tekintetében, hiszen az őzek nem a megszokott rutinjuknak megfelelően mozognak a területen.