Klímaberendezések meghibásodása magyar kórházakban

Magyarország több kórházában is meghibásodtak a klímaberendezések a hőség miatt, ami zavarokat okoz a műtétek tervezhetőségében és a betegek ellátásában.

A Bethesda Gyermekkórház csütörtök délután Facebook-oldalán keresztül fordult a nyilvánossághoz, jelezve, hogy a fül-orr-gégészeti műtő speciális klímaberendezése elromlott, ami a műtétek tervezhetőségét tette bizonytalanná. A kórház a műtői klíma javítása mellett további 4 rendelőjük klimatizálásához kér segítséget. Összesen 10 millió forintra lenne szükségük a meghibásodott rendszer javításához és új légkondicionáló berendezések beszerzéséhez, és bíznak az országos összefogásban. A gyűjtést bankkártyás adományozással és banki átutalással is lehet támogatni.

A Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet is megerősítette, hogy az egyik klíma meghibásodott az intézményben. A központi műtőt három külön klímarendszer szolgálja ki, és az egyik meghibásodása miatt emelkedett meg a hőmérséklet a műtőhelyiségekben. A problémát a kórház műtétek átcsoportosításával és a tervezett műtétek halasztásával kezelte, a szakemberek pedig megkezdték a hiba javítását, és jelenleg már az előírt hőmérsékletet tudja a klímarendszer biztosítani.

Az utóbbi napokban több hír is érkezett a kórházi klímaberendezések meghibásodásáról. Az Uzsoki utcai kórház és a Szent János kórház klímaberendezései egyszerre hibásodtak meg. Az Uzsoki Kórházban valamennyi műtőben szüneteltették a műtétek végrehajtását, míg a Szent János kórházban csak a traumatológián nem végezték el a beütemezett műtéteket. Az Uzsoki műtőiben 41,5 fokot, a Jánosban pedig 38 fokos hőség bénította le az egészségügyi ellátást.

A Szent László Kórház transzplantációs osztályán a légkondicionáló meghibásodása miatt a gyerekek hőségben feküdtek, de a javításokat már megkezdték. A tatabányai Szent Borbála kórház sürgősségi osztályán egy ventilátorral próbálják felvenni a harcot a hőséggel, de sikertelenül. A Szent László Kórházban a steril szobákban 32 fokban feküdtek a gyerekek, és a fővárosi János kórház ortopéd traumatológiai osztályán is elromlott a klíma, ahol a műtőkben és a kórtermekben is hamar 30 fok fölé nőtt a hőmérséklet.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára szerint a klímaberendezések javítását nem haváriahelyzetben és rohammunkában kellene elvégezni, hanem tervezetten és meghatározott időnként kellene karbantartani a gépeket, szükség esetén pedig ki kellene cserélni őket. A MOK főtitkára nem tud arról, hogy azóta történt volna ebben komolyabb előrelépés.