Lázár János kontra Fanta: a miniszter keményen beszólt és cselekedett

Lázár János építési és közlekedési miniszter élesen bírálta a magyar boltokban kapható Fanta üdítőitalokat, és a Facebookon megjelent bejegyzésében többek között azt állította, hogy az olaszországi Fantában több mint dupla annyi igazi narancslé van, mint a magyar változatban. A miniszter szerint az állami hivatalok és a befektetésekért hajlongó politikusok alkalmatlanok, ha elfogadják, hogy a gyártó szerint ezek a magyar igények. Lázár János kiemelte, hogy az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell, és a SPAR, a Lidl és az Aldi piaci dominanciáját is kritizálta, valamint újra megismételte vádjait a kereskedők pofátlanságáról.

Kormányzati összefüggések és reakciók

A miniszter posztja után felmerült a kérdés, hogy Lázár János a saját kormányát kritizálja-e, hiszen a Fidesz-kormányok alatt nem történt változás az általa felvetett problémákban. A Coca-Cola Magyarország szerint a termékek összetétele megfelel a helyi előírásoknak, és a fogyasztói preferenciákhoz igazítják a receptúrákat. Az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtószóvivője, Krakkó Ákos szerint Lázár János régi szívügye az élelmiszer-kereskedelem kérdése, és a miniszter támogatna a jogszabályok változását, ha lenne ilyen jogalkotói szándék.

A Coca-Cola bojkottja az ÉKM-ben

Az Index információi szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium épületeiben betiltották a Coca-Cola termékek felszolgálását. Lázár János egyik új utasításának értelmében az ÉKM-hez tartozó épületek egyikében sem lehet többé felszolgálni Coca-Cola termékeket, beleértve a minisztériumi megbeszéléseket és a vendégeknek szánt kínálatot is. A minisztérium egyelőre nem reagált a portál megkeresésére.

Politikai és szakmai visszhang

A Demokratikus Koalíció (DK) a Fogyasztóvédelemhez fordult az ügyben, és kifogásolta, hogy a magyar szabályok megengedik a multicégeknek a nyerészkedést. Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár Lázár János posztjára reagálva azt javasolta, hogy a miniszter inkább a MÁV minőségromlásával foglalkozzon, mivel úgy véli, ez fontosabb probléma, mint a Fanta narancstartalma.

A Fanta összetétele és a kettős minőség kérdése

A Pénzcentrum cikke szerint az olasz Fantában valóban több a narancs, mint a magyar változatban. A kettős minőség kérdése nem új jelenség, korábban a NÉBIH is kutatásokat végzett ebben a témában, de a kormányzati lépések vegyes eredményeket hoztak. A Fanta gyümölcslétartalma országonként eltérő, de nem jelenti azt, hogy lenne egy jó és egy rossz Fanta. Egy vakteszt során azonban kiderült, hogy a magyar fogyasztók nem tudták egyértelműen kijelenteni, hogy az olasz Fanta jobb lenne a magyarnál, hiszen az olasz verzió kesernyésebb ízű, amihez a kollégák ízlelőbimbói nem voltak hozzászokva.

A Fanta története és változatai

A Fanta története több mint nyolc évtizedes, és az idő során sokféle ízben készült. Az amerikai piacon például egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt. A termék összetétele és ízverziói országonként változhatnak, és a gyártó törekvése, hogy a cukortartalom csökkenjen. Az olaszoknál kapható Fanta vérnarancs például már 1955 óta létezik, és kizárólag szicíliai vérnarancsból készül. A Coca-Cola 2019-es beszámolója szerint több mint 4 milliárd eurót fektetnek be évente az EU mezőgazdasági szektorába, és összetevőinek 98 százalékát helyi forrásokból szerzik be. Hasonló a helyzet a helyi citromos Fantával is, a Limonatát is szicíliai citromléből készítik, hozzáadott cukor nélkül.