Fegyelmi eljárás indult a szolnoki gyermekbántalmazó karateedző ellen, a szövetség eltiltotta

A Magyar Karate Szakszövetség mélységes felháborodását fejezte ki és sürgősen eljárást indított a szolnoki kalandparkban gyermeket bántalmazó karateedző ellen.

A Szolnoki Városüzemeltetési Központ Kft. által közzétett videófelvétel alapján a Szolnoki Rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt nyomozást indított egy férfi ellen, aki hátulról nagy erővel kirúgta a rábízott kisfiú lábait, miután a gyermek nem akart felmászni a kalandpark mászórészére. A felvételen látható, hogy a férfi úgy rúgta fel az egyik kisfiút, hogy az a levegőben megpördülve a fejére esett, majd a földön fekve maradt.

Az eset kapcsán a Magyar Karate Szakszövetség kiadott egy közleményt, amelyben elítéli a történteket és közölte, hogy az érintett személyt, aki egy karatés edző, minden karate oktatási tevékenységtől eltiltják a Fegyelmi, valamint Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzatának megfelelő eljárások lefolytatásának végéig. A szövetség hangsúlyozta, hogy a karate társadalom és a köztiszteletben álló mesterek elhatárolódnak az ilyen típusú cselekedetektől.

A csoport, amelynek a gyermek és az őt bántalmazó férfi is tagja volt, egy másik vidéki településről érkezett, és a férfi nem a kalandpark alkalmazottja volt.

A támadó, aki a jászberényi Yakuzák Se karateklub vezetője volt, lemondott pozícióiról és írásban bocsánatot kért, de később törölte az erről szóló írásokat. A férfi önéletrajza szerint negyven éve foglalkozik kyokushin karatéval, és korábban a sportág szövetségi kapitánya is volt. 2020-ban „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” Életműdíjjal tüntették ki, amelyet Novák Katalin, még államtitkárként adott át.

A rendőrség a Telexnek szerdán megerősítette, hogy ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást a garázdaság vétségének gyanúja miatt. Emellett a thai boksz korábbi profi világ- és Európa-bajnoka, Kunkli Tivadar kihívta a karatemestert.

Az RTL-nek nyilatkozó édesanya, Tóthné Nagy Judit szerint fia, Roland, aki szenzoros zavarokkal küzd, magát hibáztatja az esetért, és azt hitte, hogy megérdemelte a bántalmazást. Az édesanya csak a videó közzététele után értesült az esetről, és szeretné, ha az edző személyesen kérne bocsánatot fiától, és megmondaná neki, hogy nem ő volt a hibás. A Blikknek adott interjúban az édesanya elmondta, hogy a gyermek fizikálisan jól van, de lelkileg még nem tudni, mekkora nyomot hagyott benne az incidens. A bántalmazó táborvezető azóta sem vette fel vele a kapcsolatot. A Blikk információi szerint A. Tibor korábban több tanítványával is élt kapcsolatban, sőt, a jelenlegi felesége is nála edzett annak idején, és van egy kisfiuk is, aki még a megvert Rolandnál is fiatalabb és ő is ott volt a kalandparkban.

Az RTL Híradónak nyilatkozó Tóthné Nagy Judit elmondta, hogy eleinte nem akart nyilatkozni a történtekről, ám végül meggondolta magát, és azt mondta: „ez nem egy egyszeri eset volt, és dühít, hogy ilyen előfordulhat”. Az édesanya pénteken találkozott az edzővel, aki csak annyit jelzett neki, hogy „volt egy kis összeröffenésük, de rendezték”. Kedden szerzett tudomást az esetről, miután a történtekről készült felvétel felkerült az internetre. „Azt hittem, hogy ott csuklok össze, gyomorgörcs és az összes szőr állt rajtam, mert én erről semmit nem tudtam. Odahívtam Rolit, és kérdeztem, hogy mi volt, mondja el nekem. Akkor már elmondta. Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is” – fogalmazott az édesanya.