Magyar fejlesztésű elektromos busz és a Gábriel arkangyal restaurálása

Budapesten bemutatták az első olyan elektromos buszt, amelynek a "szíve" magyar fejlesztésű, és a Hősök terén álló Gábriel arkangyal szobrát több mint 120 év után először restaurálják.

A bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát a Városligetben mutatták be. Ez a 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast képes kényelmesen szállítani, és tizenhat ülőhellyel rendelkezik, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz hajtását és szoftverét magyar szakemberek fejlesztették, míg a kocsiszekrény Csehországból érkezett. Jelenleg egy darab létezik a midibuszból, de a típusengedély megszerzése után évente akár 40-50 jármű is készülhet belőle.

A fejlesztési folyamat két erős évig tartott, és a busz mozgáskorlátozottak számára is alkalmas, köszönhetően a lenyitható rámpáknak. A GANZ emellett töltőberendezéseket is fejlesztett, köztük egy OpCharge típusú, pantográfos gyorstöltőt és egy 120 kW teljesítményű, két töltőfejes berendezést.

A midibusz elsősorban szűk városi környezetekben, egyetemi campusokon, idegenforgalmi látványosságoknál vagy az agglomerációs közlekedésben használható fel. Ráadásul képes az akkumulátorokból visszatáplálni az áramot, így áramforrásként is funkcionálhat, és mintegy 58,7 millió forint értékű akkupakkja a megújuló energiát termelő közösségek mozgó háttértárolójaként is szolgálhat.

A Hősök terén álló Millenniumi emlékmű korinthoszi oszlopán álló Gábriel arkangyal szobrát is hamarosan restaurálják. A mintegy 5 méter magas bronzszobor állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott, és bár korábban esztétikai beavatkozásokat végeztek rajta, most teljes körű felújításra kerül sor.

Az első lépésben állványzat épül a 36 méter magas oszlop köré, amely lehetővé teszi a szobor leemelését és restaurátor műhelybe szállítását. A helyzetértékelést követően 6–12 hónap alatt állítják helyre az eredeti állapotát. A munkálatokat a Nemzeti Örökség Intézete megbízásából, közbeszerzésen nyertes restaurátor cég végzi.

A Gábriel arkangyal szobrát 2025 első felében helyezik vissza a Hősök terére. A munkálatok során nemcsak a szobrot, hanem az oszlopfőt is megerősítik. A Zala György által megalkotott arkangyal szobrát 1901-ben avatták fel, és azóta Magyarország egyik emblematikus jelképévé vált.

A szobor korábbi felújításai során csak felszíni javításokat végeztek, a szerkezetét érintetlenül hagyva. Azonban a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtti tisztítás és újrapatinázás során kiderült, hogy a szobron komoly sérülések vannak, amelyek átfogó restaurálást tesznek szükségessé.

A restaurálás során 3D szkenneléssel dokumentálják a műtárgyat, majd több darabra bontva, egy nagy teherbírású daruskocsival leemelik a szobrot. A szoborelemeket speciális nyerges vontatóval szállítják el a részletes felmérés helyszínére.

: article-1 : article-2 : article-3 : article-4