Mesterséges intelligenciával száll be az SAP az e-sportba

Európa piacvezető informatikai vállalata, az SAP mesterséges intelligencia alkalmazásával kívánja támogatni a világ egyik legsikeresebb e-sport csapatát, a Team Liquidet, amelynek segítségével évente akár 10 ezer órát is megtakaríthatnak.

Az SAP mesterséges intelligenciával könnyítené meg az e-sportolók és edzőik munkáját az SAP Business Technology Platform (BTP) segítségével, különösen a League of Legends nevű versenyjátékban. A Team Liquid, amely több mint 160 profi játékossal rendelkezik és 15 különböző játékban versenyez, 10 millió követővel és számos kiemelt versenygyőzelemmel büszkélkedhet. Az SAP által fejlesztett mesterséges intelligencia a BTP rendszeren keresztül segíti a csapatot, különösen a LoL csapatukat, amely idén tavasszal nyerte meg az észak-amerikai bajnokság tavaszi idényét. A játék során a csapatoknak összetett stratégiákat kell kidolgozniuk, figyelembe véve a karakterek képességeit, az ellenfelek hősválasztási és -tiltási tendenciáit, valamint a játék frissítéseit. Az SAP AI-rendszerének köszönhetően a Team Liquid másodpercek alatt képes saját stratégiáját alakítani, és alternatív taktikákat is kaphatnak, amelyekkel jelentős időt takaríthatnak meg és javíthatják játékukat. Az SAP technológiája a HANA Cloudban tárolt adatokra épül, és a tesztek során már be is tanítottak egy "draft-botot", amely előrejelzi az ellenfelek lehetséges stratégiáit. Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezetője szerint büszkeséggel tölti el, hogy az SAP hozzájárulhat az e-sport további növekedéséhez. Az ilyen típusú mesterséges intelligencia nem csak az e-sportban, hanem a hagyományos sportokban és akár a harcászatban is jelentős szerepet játszhat a jövőben.

Nem zár be a soproni Waldorf, támogatók mentették meg az iskolát

A soproni Csillagrét Waldorf Általános Iskola adminisztratív hiba miatt került bajba, de a német Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiner nevű non-profit egyesület segítségével sikerült megmenekülnie.

A soproni iskola képviselője, Kedves-Kukoda Zsuzsanna elmondása szerint, amikor kiderült, hogy bajban vannak, sokan próbáltak segíteni, ami erőt és hitet adott a folytatáshoz. A Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiner vezetője személyesen látogatott el az iskolába, és pozitív tapasztalatai alapján döntöttek a támogatás mellett. Ennek köszönhetően a 2023/24-es tanév anyagi háttere is biztosítottá vált. Az iskola új terveket is szövöget, többek között zöldövezetbe költözést terveznek, ahol a gyerekek közelebb kerülhetnek a természethez. A következő tanévtől kezdve az osztálylétszámokat tizenhat főben maximálják, és új tevékenységeket, mint az íjászkodás, lovaglás és Korfball edzések, valamint a gyógynövénytan és a biodinamikus gazdálkodás is bevezetik a pedagógiai programba. Az iskola célja, hogy továbbra is gyermekközpontú oktatást biztosítson, és aktívan részt vegyen a helyi közösség életében. Terveik között szerepel óvodai csoportok indítása és konfliktuskezelési, valamint önismereti csoportok szervezése is.

A Csillagrét Waldorf Általános Iskola 2016 óta működik, és ugyanúgy közfeladatot lát el, mint az állami oktatási intézmények. Azonban egy adományozási szerződés miatt, amelyet nemcsak ők, hanem más alapítványi intézmények is használtak, két évnyi állami támogatást kellett visszafizetniük. A probléma a szerződés egy félreérthető sorából eredt, amely azt sugallta, hogy a támogatás hiányában a gyermek nem nyer felvételt az iskolába. A soproni iskola fenntartót váltott, és azóta igyekszik mindenben megfelelni az elvárásoknak, a nehézségek ellenére a tanári karból senki sem távozott.