Harrison Ford legendás kalapja rekordösszegért kelt el

Egy aukción 630 ezer dollárért (körülbelül 250 millió forintért) talált gazdára az a fedora kalap, amelyet Harrison Ford viselt az "Indiana Jones és a végzet temploma" című filmben.

Az 1984-es film ikonikus kiegészítője, amelyet nem csak Harrison Ford, hanem dublőre, Dean Ferrandini is viselt, egy amerikai liciten került értékesítésre. A kalap különlegessége, hogy a londoni Herbert Johnson jelmeztervező által készített, és egy aranyszínű "I J" monogram díszíti, amelyet kifejezetten az Indiana Jones-széria három eredeti részéhez terveztek.

A kalap Dean Ferrandini személyes gyűjteményéből származik, és az eladáshoz hitelesítő okmányok mellett eddig publikálatlan fotók is tartoznak, melyek a kaszkadőr Indy-ruhájában készültek. A hivatalos aukciós oldalon közzétett információk szerint ez a kalap kifejezetten az "Indiana Jones és a végzet temploma" második részéhez készült. Miután Ferrandini tavaly meghalt, a személyes gyűjteményéből került elő a kalap, amely végül Los Angelesben került kalapács alá.

A vevő személyéről nem szolgáltatnak információt, így nem tudni, ki lehet a szerencsés tulajdonos, aki ezt az emlékezetes filmes relikviát megvásárolta. Az ikonikus kalap a film elején jelenik meg Indiana Jones fején, amikor a főszereplő két társával együtt egy felfújható tutajjal ugrik ki egy éppen zuhanó repülőgépből.

Nem ez volt az egyetlen népszerű tétel az árverésen: 112 millió forintnyi dollárért kelt el egy birodalmi rohamosztagos sisakja a Star Wars A Jedi visszatér című részéből, míg 19 millió forintot adtak egy ruháért, amelyet Daniel Radcliffe viselt a Harry Potter és az azkabani fogoly forgatásán.

Már egy másik kalap is elkelt 2021-ben ugyanebből az Indiana Jones részből, de akkor még némileg kevesebbet, akkori árfolyamon számítva csak 85 millió forintnyi dollárt adtak a kalapért.