Újabb baleset a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színházat ismét baleset érte, ezúttal egy díszletező munkás sérült meg Gyulán, amikor díszletelemek estek a lábára.

Hétfő délután Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Ház parkolójában történt az eset, ahol a szemtanúk mentők érkezését és a parkoló lezárását figyelték meg. A Blikk és a Magyar Narancs információi szerint a parkolóban több, Nemzeti Színház feliratú jármű parkolt, és valószínűleg az Örkény István Macskajáték című darab díszítőelemeit pakolták ki, amikor a baleset megtörtént.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál megerősítette, hogy egy férfit végtagsérülés miatt szállítottak kórházba. Egy szemtanú szerint egy több száz kilós vascső eshetett a munkás lábára, míg egy másik azt mondta, úgy látta, hogy a mentőbe tett férfi nem volt eszméleténél. A Gyulai Várszínház igazgatója, Elek Tibor szerint a sérült munkás a budapesti Nemzeti Színház alkalmazottja volt, és a felelősség megállapítása nem az ő feladata, hanem a Nemzeti Színházban várhatóan létrehozandó bizottságé.

A Nemzeti Színház közleményében azt írta, hogy kamionból való kipakoláskor a díszletező munkás lábára esett néhány díszletelem. Vidnyánszky Attila vezérigazgató debreceni elfoglaltságát megszakítva a helyszínre sietett. A baleset vizsgálata folyamatban van, a további részletekről a későbbiekben történik tájékoztatás. Egyelőre nem tudni, hogy mennyi időt vesz igénybe a sérült lábadozása.

Ez az eset nem az első baleset a Nemzeti Színházban. Tavaly novemberben két színész, Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia szenvedett súlyos sérüléseket, amikor egy mintegy 4 méter magas díszletről estek le a Shakespeare: Rómeó és Júlia előadásán. A baleset után belső vizsgálat indult, amely nem talált felelőst, és a rendőrség is nyomozást rendelt el, amely még nem zárult le. A kártalanítási folyamat 2023 óta húzódik, és a sérült színészek azóta elhagyták a színházat. Az RTL Híradó megtudta, hogy mindkét sérült színészt meg kellett műteni a baleset után, és Horváth Lajos Ottó maradandó sérüléseket szenvedett, de a színészek pénzügyi kérései mégis akadályokba ütköztek.

További társulati tagok is távoztak a Nemzeti Színháztól, köztük Udvaros Dorottya, Barta Ágnes, Mészáros Martin, Farkas Dénes, Szép Domán, és Szabó Sebestyén László, akik augusztus elején már nem szerepeltek a társulati tagok listáján. Vidnyánszky Attila igazgató bejelentette, hogy a baleset miatt benyújtja a lemondását, de Csák János kulturális miniszter nem fogadta el azt.