Novák Ferenc Tata életműve

Novák Ferenc Tata, a magyar kultúra és néptánc kiemelkedő alakja, 94 éves korában, 2024. augusztus 17-én hunyt el. Családja szerint békésen távozott, élete utolsó pillanatáig megőrizve szellemi frissességét. A Kossuth-díjjal és Erkel Ferenc-díjjal is kitüntetett művész, aki Nagyenyeden született 1931-ben, jelentős hatással volt a Kárpát-medence sokszínű néptánc hagyományainak megőrzésére.

Novák Ferenc a Bihari János Táncegyüttes alapítója volt, és három évtizeden át művészeti vezetője a Honvéd Táncszínháznak, melyet ma Magyar Nemzeti Táncegyüttes néven ismerünk. Ő álmodta meg a Nemzeti Táncszínházat is, amely ma is virágzik. A családja szerint "kifogyott belőle az életerő", de életét ünnepelni kell.

A táncházmozgalom létrejöttében és a magyar néptánciskola fejlesztésében is fontos szerepet játszott. Novák Ferenc Tata nemcsak a szakmájában volt felelősségteljes és szenvedélyes alak, hanem a közéletben is aktívan részt vett. Humoráról is ismert volt, saját halotti torát még életében megrendezte.

Európai értékeket közvetített a nemzeti kultúrában, generációkat érintve mind hazai, mind nemzetközi szinten. Novák Ferenc Tata munkássága és hatása tovább él a magyar kultúrában és a néptáncban, amelyet szerte a világon ismertek és becsültek.

Halálhírére számos szakmai szervezet és politikus is reagált. Orbán Viktor miniszterelnök a "magyar néptánc pápájának" nevezte, és közös fotót is mellékelt a Nemzet Művészével. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely azt írta, hogy Novák Ferenc Tata, aki Budapest díszpolgára is volt, hidat képzett a népi és az urbánus kultúra között. Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő a magyar népi és urbánus kultúra ikonjának nevezte, és Józsefváros díszpolgári címével is kitüntették. Pikó András VIII. kerületi polgármester és Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselő is megemlékezett róla.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Táncszínház közösségi oldalain keresztül búcsúzott a legendás művésztől, kiemelve művészetének meghatározó jelentőségét és óriási hatását. A koreográfus által alapított Bihari János Táncegyüttes fotóval emlékezett meg róla.