Ursula von der Leyen újra az Európai Bizottság élén

Az Európai Parlament újabb öt évre Ursula von der Leyent választotta meg az Európai Bizottság élére, míg a Patrióták Európáért frakció nem támogatta jelölését.

Az Európai Parlamentben lezajlott szavazáson 401 igen, 284 nem és 15 tartózkodás mellett döntöttek Ursula von der Leyen újabb öt éves mandátumáról. A néppárti-szocialista-liberális "nagykoalíció" egyezsége alapján, Orbán Viktor ellenszavazatával és olasz tartózkodás mellett jelölték, majd az Európai Parlamentben is meg kellett szavazni a bizottsági elnököt. Von der Leyen mostani EB-elnöki megválasztása sokkal simább volt, mint öt évvel ezelőtt, akkor a minimálisan szükségesnél mindössze kilenccel kapott több szavazatot, most viszont 41-gyel többet.

A Patrióták Európáért frakció, amelyet a Fidesz-KDNP is támogat, nem adta meg a szavazatát Von der Leyennek. Gál Kinga, az EP fideszes képviselője és a frakció alelnöke szerint Európa gyengébb, mint öt éve, és Von der Leyen nem tett lépéseket a békéért, átengedte a migrációs paktumot, nem védte meg a gyermekeket az LMBTQ-propagandától, gyengítette a tagállamok nemzeti szuverenitását és politikai zsarolásra használta az uniós eljárásokat, az uniós forrásokat. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint Von der Leyen "politikai alkut kötött az Európai Parlament háborúpárti többségével", és támadta meg Orbán Viktor békemisszióját, cserébe a háborúpárti többség megszavazta őt.

Von der Leyen az utolsó napokban is győzködte a képviselőket, és csütörtök reggel még egy utolsó kampánybeszédre kapott lehetőséget, ahol többek között a jogállamiság tiszteletben tartását emelte ki az uniós támogatásokhoz kapcsolódóan. A beszédét követő vitában sokan szólaltak fel vele szemben, de a zöldek egy gyorsan összehívott sajtótájékoztatón jelezték, hogy támogatni fogják az elnökjelöltet.

Az Európai Bizottság új összetételének kialakítása következik, ahol minden uniós kormány egy-egy tagot jelölhet, és Von der Leyen dönti el, hogy kinek milyen szerepet szán. A biztosjelölteket az EP is meghallgatja, és az egész testületet is meg kell szavaznia. A következő hetekben a tagállamoknak – amelyek még nem tettek így – biztosjelöltet kell megnevezniük, akiknek von der Leyen kiosztja a nekik szánt portfóliót.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke már előre meghívta Von der Leyent Magyarországra, hogy tájékoztassa a honfitársainkat az Európáért és Magyarországért folytatott munkájáról, és cáfolja a fideszes propaganda hazugságait. Az új Európai Bizottságnak most már két tagját ismerjük: Ursula von der Leyen EB-elnökön kívül Kaja Kallas volt észt miniszterelnököt, aki a külügyi főképviselő lesz.

A Fidesz-KDNP reakciója Von der Leyen újraválasztására vegyes volt. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője szerint Európa gyengébb, mint öt évvel ezelőtt, és úgy tűnik, Von der Leyen kész megvalósítani a baloldal kívánságait. Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője szerint Európa többet érdemelne, mint amit Von der Leyentől kapott az elmúlt öt évben. Gál Kinga kiemelte, hogy a Patrióták Európáért frakció nem szavazta meg Von der Leyen újabb öt évre szóló kinevezését, és többek között azzal vádolta meg az EB elnökét, hogy gyengítette Európa versenyképességét és a szankciós politika ártott az egész kontinens energiabiztonságának.