5000 eurós kártérítést fizet egy újságíró Giorgia Meloni magasságának kigúnyolása miatt

Egy olasz bíróság 5000 eurós, azaz majdnem 2 millió forintnyi kártérítés megfizetésére kötelezte Giulia Cortese újságírót, mert testszégyenítő megjegyzéseket tett Giorgia Meloni olasz miniszertelnök magasságára.

A milánói bíróság döntése értelmében Cortese a közösségi médiában tett bejegyzései miatt kapott büntetést. Az újságíró 2021-ben több, Meloni magasságát kifigurázó posztot is közzétett az akkor még Twitterként ismert X platformon. Egyik bejegyzésében azt írta, hogy „Nem ijedek meg tőled Giorgia Meloni. Végül is csak 120 centis vagy. Nem is látlak.”

A bíróság felmentette Cortese-t a Melonit és Mussolinit ábrázoló kép miatt, azonban a magasságra vonatkozó megjegyzések miatt testszégyenítésnek ítélte a történteket. A Guardian szerint Meloni valójában 163 centi magas, míg más források 158 és 163 cm közé teszik a magasságát. A bíróság mellett 1200 eurós, nagyjából félmillió forintos felfüggesztett pénzbüntetést is kiszabott az újságíróra, valamint felfüggesztett szabadságvesztéssel is sújtották.

Cortese az ítélet kapcsán kifejtette, hogy felháborítónak tartja a döntést, és úgy érzi, hogy korlátozzák a szabad véleménynyilvánítását az olasz kormánnyal kapcsolatban. Azt is hozzátette, hogy amint egy újságírót ellenségnek kiáltanak ki, hirtelen semmit nem néznek el neki. Az X-en angol nyelven is kifejtette, hogy nehéz idők járnak a független újságírókra Olaszországban, de „nem adjuk fel!”

Az újságíró szerint Olaszország egyre közelebb kerül Orbán Magyarországához, és a független újságíróknak, véleményvezéreknek nehéz dolguk van manapság. Cortese még nem döntötte el, hogy fellebbez-e az ítélet ellen, mivel ez egy költséges folyamat lenne, és nem biztos, hogy sikerrel járna.

Meloni ügyvédei közölték, hogy az 5000 eurós kártérítést jótékonysági célokra fordítják, ha a döntés jogerőre emelkedik és megkapják a pénzt. Az olasz kormányfő korábban is többször indított már becsületsértési pert újságírók ellen, és többen vádolták már azzal, hogy ezeket szándékosan használja a vele szemben álló újságírókkal és értelmiségeikkel szemben. Tavaly egy római bíróság 1000 euróra, valamint a jogi költségek kifizetésére kötelezte Roberto Saviano bestsellerírót, aki 2021-ben a televízióban megsértette őt az illegális bevándorlással kapcsolatos kemény álláspontja miatt.