Szlovákia nem bojkottálja a magyar EU-elnökséget

Peter Pellegrini szlovák államfő kijelentette, hogy Szlovákia nem fog csatlakozni semmilyen kísérlethez, aktivitáshoz, amellyel bojkottálni akarják a magyar uniós elnökséget. A budapesti találkozón Sulyok Tamás magyar köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozták a kétoldalú párbeszéd fontosságát és a stratégiai partnerség erősítését.

Pellegrini elutasította a bojkott gondolatát és ígéretet tett arra, hogy a szlovák kormány képviselői részt fognak venni és támogatni fogják minden magyar tevékenységet. Megköszönte Magyarországnak, hogy 2025 végéig meghosszabbítja Szlovákia légvédelmét, és kiemelte a gazdasági együttműködés fejlődését, amely nem csak árucserére, hanem a munkaerőre vonatkozóan is érvényesül. Sulyok Tamás a kétoldalú párbeszéd erősítésének szükségességét hangsúlyozta, amely hozzájárulhat Magyarország és Szlovákia regionális és európai szintű érdekeinek szolgálatához. A magyar köztársasági elnök szerint a visegrádi együttműködés erősítése is fontos cél.

A magyar hadsereg főparancsnokaként Sulyok Tamás jelezte, hogy a magyar hadsereg fejlesztései hozzájárulnak majd a légtérrendészeti feladatok közös ellátásához. A nemzeti kisebbségek helyzetéről is szó esett, mindkét államfő egyetértett abban, hogy az együttélés támogatása mindkét fél érdeke.

Pellegrini a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett kiemelte a határinfrastruktúra fejlesztését, ahol az átkelőhelyek számának növekedését és a vasúti kapcsolatokra fordított figyelmet említette. Szlovákia tapasztalatait és szakértelmét felajánlotta az atomenergia területén is. A V4-ek közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozva, Pellegrini arra kérte Sulyok Tamást, hogy Magyarország elnöksége során prioritásként kezelje a Szlovákia számára fontos kérdéseket is, így például az Európában eltérő minőségű élelmiszerek kérdését.

Pellegrini megköszönve a magyar kormány infrastrukturális beruházásait, elmondta: a magyar közösségek Szlovákiában teljesen integrálódtak, nincs feszültség, nyitott problémák nincsenek. Kitért arra is, hogy kisebbségi kérdésekben tanácsadó segíti munkáját.

A szlovák államfő meghívta Sulyok Tamást hivatalos látogatásra Szlovákiába, amely tovább erősítheti a két ország közötti kapcsolatokat.

Az Országgyűlés elnöke, Kövér László is fogadta Peter Pellegrinit, aki Sulyok Tamás köztársasági elnök meghívására érkezett hivatalos látogatásra Budapestre. A felek áttekintették a kétoldalú politikai kapcsolatokat, a nemzeti közösségeinket érintő kérdéseket, a visegrádi (V4) együttműködést, valamint az Európai Unió helyzetét és az országainkat érintő nemzetközi kihívásokat, beleértve az orosz-ukrán háborút és a béke mielőbbi megteremtésének lehetőségeit. Kövér László kiemelte, hogy Magyarország soros EU-elnöksége alatt minden erővel azon lesznek, hogy az olyan kérdésekben, amelyekben Szlovákia és Magyarország hasonló álláspontot képvisel, előre tudjanak lépni, különös tekintettel az illegális migráció megfékezésére.

Sulyok Tamás köztársasági elnök kérte Peter Pellegrini támogatását, hogy Magyarország, tisztességes közvetítőként, elősegíthesse elnöksége alatt többek közt az illegális migráció megfékezését, az európai védelempolitika megerősítését, a gazdaközpontú uniós agrárpolitikát, valamint a demográfiai kihívások tényleges megoldását. Ezenkívül hangsúlyozta, hogy a bővítéssel kapcsolatban a két ország álláspontja azonos, azaz fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkáni országok uniós csatlakozási folyamatát.