Oroszország katonai gyengülése és a hosszútávú háborús retorika

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) jelentése és más elemzések szerint Oroszország készül a hosszútávú háborúra, miközben jelentős katonai gyengülést szenved a páncélozott járművek és tüzérségi eszközök tekintetében.

Az ISW napi jelentésében Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök kijelentéseit emelte ki, amelyek szerint Ukrajna 2034-re már nem fog létezni, és Oroszország megnyeri a háborút. Az orosz sajtó Medvegyev szavait szinte ígéretként kezelte, és a hosszútávú háborúra való felkészülést hangsúlyozta. A retorika aláássa a tárgyalások iránti hajlandóságot is.

A The Economist szerint azonban Oroszország kifogyóban van a háború folytatásához szükséges páncélozott járművekből és tüzérségi eszközökből. Az ukrán fegyverszállítások újraindulásával az orosz offenzíva Harkiv térségében kifulladt, a donbaszi előretörés pedig jelentősen lelassult.

Az élőerő tekintetében az utánpótlás biztosított, de a páncélozott járművek gyártása már nem ilyen egyszerű. Az International Institute for Strategic Studies (IISS) szerint az Ukrajnába érkező harckocsik 85%-a raktárkészletről származik, és az éves gyártási kapacitás rendkívül alacsony. Az új harcjárművek gyártását az alkatrészhiány is hátráltatja, mivel a szankciók miatt a korábban Európából importált kulcsfontosságú alkatrészek beszerzése lehetetlenné vált.

A tüzérségi lövegekhez tartozó lövegcsövek kopása is komoly probléma, mivel a gyártási kapacitások korlátozottak. Vereker elemző szerint 2024 elejéig mintegy 4800 lövegcsövet cseréltek ki, és már csak 7 ezer darabnyi, esetlegesen felhasználható tüzérségi eszköz maradt raktáron.

Az elemzők szerint 2025 második felére az orosz haderő elérheti a kimerülés kritikus pontját, ami védekezőbb álláspontra kényszerítheti Oroszországot, és Vlagyimir Putyin orosz elnök is nyitottabbá válhat egy ideiglenes tűzszünet gondolatára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozóján "árulásnak" nevezte, ha a közösség tagjai közül bárki tárgyalna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Zelenszkij kritikával illette Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatását, és hangsúlyozta, hogy az ilyen lépések aláássák az egységet és az Ukrajna iránti szolidaritást. Az ukrán elnök szerint a hatékony légvédelem és a korlátozások nélküli fegyverhasználat növeli az esélyt arra, hogy Oroszország békére törekedjen.

Zelenszkij néhány napja még semlegesebb hangnemet ütött meg Orbán Viktor látogatásával kapcsolatban, de az EPC csúcstalálkozón már egyértelműen kritizálta a magyar kormányfő lépéseit. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság nemrég újraválasztott elnöke is kritikusan nyilatkozott a moszkvai látogatásról.