Marad a rezsivédett lakossági gázár októbertől

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a lakossági végfelhasználói gázárak nem változnak októbertől, és a rezsicsökkentés változatlan formában történő fenntartása is biztosított.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye alapján a lakossági végfelhasználói árak nem változnak októbertől sem, azonban a háttérben módosul néhány technikai paraméter és keretszabály. A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet 2024. negyedik negyedévére rögzíti az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgáz árát és mennyiségét, valamint pontosítja a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó hatósági árak képzésének keretszabályait.

A módosítások nyomán a lakossági végfelhasználói árak nem változnak, de éppen általuk válik lehetővé a rezsicsökkentés változatlan formában történő fenntartása októbertől is.

Árak és árrések

A rendelettervezet szerint az egyetemes szolgáltatás árában elismert nagykereskedői árrés mértéke 1805,32 forintról 656,67 forintra esik megawattóránként. Ezzel párhuzamosan az egyetemes szolgáltatói árrés 1033,53 forintról 1095,93 forintra nő a 20 köbméter/óra alatti gázmérők esetén, míg a 20 köbméter/óra feletti gázmérők esetén 278,28 forintról 317,27 forintra emelkedik. A lakossági végfelhasználói rezsivédett gázár marad 102 forint körül köbméterenként.

Fogyasztási adatok

A földgáz esetében tíz fogyasztási helyből kilenc felhasználása az átlagos szint alatt marad, és még azok a háztartások is a rezsivédett áron kapják a gázt az átlagfogyasztásként meghatározott szintig, akik ezen szint fölé lógnak.

Készletek és ellátás

Az ősz elejére a legutóbbi fűtési szezonban felhasznált teljes mennyiségnél nagyobb készlet állt rendelkezésre a hazai tárolókban, így a magyar családok zavartalan ellátásra számíthatnak az előttünk álló télen.

Adminisztratív terhek csökkentése

Egy másik társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet az adminisztratív terhek csökkentését szolgálja. Ennek lényege, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek vagy közreműködő szervezetének az eddigi negyedéves gyakoriság helyett a jövőben elegendő lesz évente egyszer elkészítenie a motorhajtóanyagok minőségéről szóló jelentést.

Távhőárak

Október elsejétől a tíz éve változatlan díjakat fizetik a távhővel fűtött lakásokban élők is. Az Energiaügyi Minisztérium ugyanakkor a tavalyi kétszeri megfelezés után az új gázévben ismét nagyarányban csökkentheti az állami és önkormányzati intézmények távhődíjait.

Politikai kontextus

> „Brüsszel és a baloldal továbbra is támadja a rezsicsökkentést, és annak eltörlését követeli” – olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A magyar kormány az állandósult brüsszeli és baloldali támadások ellenére mindent megtesz az általános rezsitámogatás megőrzéséért.