Orbán Balázs kijelentései az orosz-ukrán háborúról nemzetközi visszhangot váltottak ki

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, nyilatkozatai az orosz-ukrán háborúról és 1956-ról nemcsak a magyar közéletben, hanem a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot váltottak ki.

Orbán Balázs egy podcastben és a Mandinernek adott interjúban fejtette ki véleményét az orosz-ukrán háborúról, ahol kijelentette, hogy Magyarország nem cselekedett volna úgy, mint Zelenszkij elnök, mert az felelőtlenség volt. Hozzátette, hogy 1956 tanulságai alapján Magyarországnak óvatosnak kell lennie, és nem szabad kockáztatnia értékes életeket.

Az ellenzéki pártok azonnal reagáltak a nyilatkozatra, szégyennek és hazaárulásnak minősítve azt. Orbán Balázs a kritikákra egy videóüzenetben és Facebook posztban válaszolt, ahol kifejtette, hogy szavait kiforgatták, és hangsúlyozta, hogy 1956 hősei nemzeti hősök, akik helyesen cselekedtek.

A nemzetközi sajtó is felfigyelt az esetre. Az AFP és az AP hírügynökségek részletesen ismertették az eredeti nyilatkozatot és a reakciókat. A Bloomberg és az Euronews is beszámolt az ügyről, kiemelve, hogy Orbán Balázs megjegyzései Budapest Kreml-barát álláspontját tükrözik, amely miatt összeütközésbe került szövetségeseivel az Európai Unióban és a NATO-ban. A Bloomberg megkereste a miniszterelnök hivatalát is, de egyelőre nem kaptak választ.

Az Euronews megírta, hogy Orbán Viktor tanácsadója erős kritikákkal néz szembe mondatai miatt. A brüsszeli Politico a következő címmel közölte a hírt: „Magyarország engedett volna Oroszországnak Orbán első számú tanácsadója szerint”. Az ukrán Pravda is írt Orbán Balázs megszólalásáról: „Az Orbán-kormány szerint Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védené meg magát egy támadás esetén”.

A Bloomberg „Orbán tanácsadója felháborodást keltett, arra utalt Ukrajnának rögtön meg kellett volna adnia magát” címmel számolt be az esetről. Ők kérdést is küldtek a kormánynak, de a cikk megjelenéséig nem kaptak rá választ.

A Telex Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum igazgatóját is megkérdezte, aki azt mondta, „az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával.” A 444.hu Menczer Tamást, a Fidesz kommunikációs igazgatóját kérdezte, de ő nem akart reagálni az elhangzottakra.

Az ügy továbbra is nagy figyelmet kap mind a hazai, mind a nemzetközi sajtóban, és várhatóan további reakciókat vált ki.