Hatalmas erdőtüzek Görögországban: a magyarok kedvelt üdülőhelye is veszélyben

Görögországban a Peloponnészoszi-félszigeten fekvő Szofikó közelében hatalmas erdőtűz tombol, ahol jelenleg több mint 120 tűzoltó és számos önkéntes küzd a lángok megfékezéséért, repülőgépek és helikopterek segítségével. Az országban a nyári hónapokban gyakoriak az erdő- és bozóttüzek, amelyeket az erős szél és a nehéz terepviszonyok is nehezítik. Legutóbb július elején pusztítottak tüzek az Égei-tenger keleti részén található Híosz és Kósz szigeteken.

Az erdőtüzek kialakulását az extrém hőség is elősegíti, ami miatt Athénban, a történelmi Akropoliszt is ideiglenesen lezárták a látogatók elől. A görög kulturális minisztérium bejelentése szerint az összes régészeti látnivalót naponta több órára bezárják a legmelegebb napszakban, helyi idő szerint déltől 17 óráig. Az Akropolisz mellett az ókori olimpiai játékok helyszínét, Olümpiát is érinti a zárva tartás, a magas hőmérséklet miatt, amely helyenként a 43 Celsius-fokot is meghaladhatja.

A meteorológiai hivatal szakértői szerint a hőmérséklet a napon az életveszélyes 60 Celsius-fok fölé is emelkedhet, és enyhülés csak a jövő hét végén várható. Krétán és az Égei-tenger szigetein a szél hűsítő hatására a hőmérséklet 35 Celsius-fokra mérséklődött.

A polgári védelmi minisztérium tűzveszélyre figyelmeztetett az ország középső és déli területein, a tűzoltóság szóvivője pedig kiemelte, hogy a szárazság és az erős szelek miatt egy kisebb tűzből is óriási tűzvész keletkezhet. A munkaügyi minisztérium elrendelte a délutáni órákban a házhozszállítások szüneteltetését és az építőiparban is leállt a munka a nap legmelegebb időszakában, továbbá javasolták az otthoni munkavégzés engedélyezését azoknak, akik megtehetik.

Hetek óta áramlik a forró levegő Észak-Afrika felől Európa déli területeire, ahol a hőmérséklet gyakran még az éjszakai órákban sem csökken 30 Celsius-fok alá.

: Article-1 : Article-2 : Article-3