Gyújtogatás áldozatai lehetnek a nizzai tűzben elhunytak

Egy család tragikus halálát okozhatta egy feltehetően szándékos gyújtogatás Nizzában, ahol hét ember vesztette életét, köztük három gyermek. A rendőrség jelenleg is nyomoz az ügyben, és három gyanúsított személyt keresnek a tűz okozta halálesetek kapcsán.

Csütörtök hajnalban, a nizzai Les Moulins negyedben található társasház felső emeletén csaptak fel a lángok, ahol egy hétfős család életét vesztette. Az áldozatok között három gyermek is volt, akik 5, 7 és 10 évesek voltak, valamint egy 17 éves fiatal, aki az ablakon kiugorva próbált menekülni, de sajnos ő is életét vesztette. A helyszínen lévő beszámolók szerint a tragédia során két gyermek is megpróbált az ablakon keresztül menekülni; az egyikük meghalt, a másik súlyos állapotban került kórházba.

A helyi ügyészség és a belügyminisztérium egyaránt megerősítette, hogy a tűz gyors terjedése miatt csak azokat az embereket lehetett megmenteni, akik az ablakok közelében tartózkodtak a tűz keletkezésekor. A lakásban összesen tíz ember tartózkodott, közülük hárman élve maradtak.

A városi főügyész, Damien Martinelli halált okozó gyújtogatás miatt indított nyomozást, míg Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint a tűzoltók gyors kiérkezése több halálesetet akadályozhatott volna meg. A tragédia okának fény derítése érdekében a rendőrség folyamatosan dolgozik, és három símaszkot viselő férfi után nyomoznak, akiket a biztonsági felvételeken láttak a közelben.

A dél-francia comori közösség vezetője, Najim Maecha elmondta, hogy ismerte a családot, akik 2013-ban költöztek Nizzába. A város polgármestere, Christian Estrosi szerint az áldozatok száma elképesztően magas, hiszen a halottak mellett 30 ember szenvedett füstmérgezést, és a tűz által érintettek megsegítésére válságstábot állítanak fel. Hugues Moutouh regionális prefektus hozzátette, hogy a lakásban egy kelet-afrikai Comore-szigetekről származó család élt, amely ország 1975-ben szakadt el Franciaországtól.

A hatóságok szerint a tűz valószínűleg az épület második emeletén keletkezett, és a lépcsőházon keresztül terjedt át magasabb szintekre. A mentőket helyi idő szerint csütörtökön hajnali fél háromkor riasztották az épület hetedik emeletén felcsapó lángokhoz. A szomszédok sietve matracokat vonszoltak az épület elé, hogy felfogják az ablakon kiugrók zuhanását. Négy rendőr pszichológiai kezelésben részesült, miután szemtanúja volt a jelenetnek.

A lépcsőházban lángok csaptak fel, és az ajtó alatt füst szivárgott be. Felébresztettem a gyerekeket, és hívtam a tűzoltókat, akik azt mondták, hogy tegyünk nedves törülközőt az ajtók alá, és menjünk ki az erkélyre.

− mondta Soibrata, aki az ötödik emeleten lakik, továbbá azt is közölte, hogy a tűzoltókra való várakozás sokkal tovább tartott, mint az a „10 perc”, amit Martinelli mondott.

A szomszédok vizet permeteztek a szomszédos erkélyeken lévő napernyőkre és bútorokra, hogy megakadályozzák, hogy a lehulló égő törmelék felgyújtsa az épület többi részét. Húsz embert evakuáltak egy ideiglenes óvóhelyre.