Kivezették az Európai Parlamentből a bekiabáló román képviselőt

Az Európai Parlament csütörtöki ülésén fennakadást okozott Diana Șoșoacă, az S.O.S. Romania képviselője, aki hangos kiabálásával zavarta meg az ülést, és emiatt ki kellett vezetni a teremből.

Az incidens akkor történt, amikor Valerie Hayer, a liberálisok vezetője szólalt fel, és Ursula von der Leyen beszédére reagált volna. Diana Șoșoacă, aki román népviseletben jelent meg az ülésen, hangosan kiabált, és nem hagyta abba, még amikor Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke felszólította erre. A román képviselő "Embereket öltél, jogom van beszélni" – üvöltötte, valószínűleg von der Leyennek címezve, miközben egy balkáni szent ikonját lóbálta.

A román képviselő korábban azt nyilatkozta, hogy az EU tönkretette Romániát, és az ország útjai azért rosszak, mert minden pénzt Ukrajnának kellett adniuk. Ő maga is szájkosarat viselt a zavaró viselkedése közben, amelyet a teremszolgálat próbált megakadályozni. Szerdán először szólalt fel az Európai Parlament plenáris ülésén az Ukrajnának nyújtandó segélyek szükségességéről szóló vitán, ahol az ukrajnai román kisebbség diszkriminációját is felrótta.

Șoșoacă a parlament első ülésnapján arról beszélt, hogy az épületben ördögök találkoznak, és ezért papot hívott saját irodájának megtisztítására. A Politico szerint korábban azt ígérte, hogy pappal űzi ki az ördögöket az épületből. Emellett kijelentette, hogy békememorandumot küldött az összes európai nagykövetségnek Ukrajnával kapcsolatban, de az egyetlen, amelyik válaszolt, az Oroszország volt, ezért múlt hónapban felkereste az orosz nagykövetséget. Sosoaca első parlamenti napján hagyományos román népviseletben jelent meg, és állítása szerint amikor leállt Roberta Metsolával beszélni, „Metsola asszony elsápadt”, majd mikor arra kérte, hogy találkozzanak később, Metsola még fehérebb lett.

Az S.O.S. Romania képviselője és a Mi Hazánk képviselője ugyanabban a frakcióban ülnek az Európai Parlamentben. Korábban a S.O.S. Romania pártot a Szuverén Nemzetek Európájával (ESN) hozták hírbe, de végül nem vették fel őket, állítólag a Mi Hazánk elnökének, Toroczkai Lászlónak a kérésére.

A második mandátumára pályázó Von der Leyen kortesbeszédében Európa biztonságát és versenyképességét helyezte a középpontba, emellett keményen odaszólt Orbán Viktornak önjelölt békemissziója miatt, de az uniós forrásokra is célozgatott. Von der Leyen biztosította újraválasztását az Európai Bizottság elnöki tisztségébe, ami jelentős győzelmet jelentett az Európai Parlamentben. A belső nézeteltérések és a viharos politikai légkör ellenére von der Leyen újraválasztási beszéde és stratégiai támogatásai döntő szerepet játszottak győzelmében, így végül 401 szavazatot szerzett a 720 fős parlamentben.

Von der Leyen a szavazás előtt jelentős támogatást szerzett az Európai Parlament főbb politikai frakcióitól. A 188 mandátummal rendelkező Európai Néppárt (EPP) szilárdan támogatta őt, mivel ez volt az elsődleges bázisa a kampány során. A 136 mandátummal rendelkező Szocialisták és Demokraták (S&D), a 77 mandátummal rendelkező Renew Europe és az 53 mandátummal rendelkező Zöldek szintén hivatalosan támogatták a jelöltségét. Ezek a támogatók együttesen 453 szavazatot adtak von der Leyennek, ami jóval meghaladja a 705 fős parlamentben a többségi küszöböt.

Von der Leyen második ciklusának kezdetén a környezeti fenntarthatóság, a társadalmi egyenlőtlenségek és a geopolitikai kihívások sürgető kérdéseivel kell foglalkoznia, miközben meg kell őriznie az egységet a széttöredezett Európai Parlamentben.