Világrekord áron kelt el egy dinoszaurusz-csontváz

A Sotheby's New York-i árverésén 44,6 millió dollárért, azaz közel 16 milliárd forintért talált gazdára egy dinoszaurusz-csontváz, amely ezzel a legdrágábban eladott fosszíliává vált a történelemben.

Az Apex névre keresztelt növényevő sztegoszaurusz csontváza, amely majdnem 3,5 méter magas és 8 méter hosszú, a Sotheby's szerint a valaha talált legteljesebb csontvázak egyike. A licitben részt vevő hét licitáló negyed órán keresztül versengtek érte, és bár a vevő kilétét kezdetben nem hozták nyilvánosságra, később kiderült, hogy Ken Griffin, a Citadel fedezeti alap alapítója, a Forbes 2024 leggazdagabb embereit rangsoroló listáján a 42. helyet szerezte meg, ő adott érte 44,6 millió dollárt. A BBC szerint a vásárló azt nyilatkozta, hogy "Apex Amerikában született, és Amerikában is marad", ami arra utalhat, hogy a csontvázat kölcsönadhatják egy amerikai múzeumnak.

A The Guardian információi szerint Apex egy hatalmas, felnőtt példány volt, és csontjain reumás ízületi gyulladásra utaló jeleket fedeztek fel, ami arra utal, hogy elég idős kort érhetett meg. A fosszília 319 csontjából 254 maradt fenn, így az egyik legteljesebb dinoszaurusz-csontváz, amit valaha felfedeztek.

Az állat maradványait 2022-ben fedezték fel véletlenül egy paleontológus által Dinosaur város közelében, Colorado államban, és feltételezések szerint körülbelül 150 millió évvel ezelőtt, a késő jura korszakban élhetett. Az előző rekordot egy Stan néven ismert Tyrannosaurus Rex tartotta, amelyet 31,8 millió dollárért adtak el. Az Apex csontvázát most szerdán bocsátották árverésre, és Griffin állítólagos célja, hogy bérbe adja a csontvázat egy amerikai tudományos intézménynek. Az aukciósház eredetileg csak maximum 6 millió dolláros (2,1 milliárd forintos) eladási árra számított. Griffin már 2018-ban is kapcsolatba került dinoszaurusz-csontvázakkal anyagilag, amikor 16,5 millió dollárral finanszírozta a valaha volt legnagyobb dinoszaurusz kiállítását a chicagói Field Múzeumban.