Az izraeli parlament elutasította a palesztin állam létrehozását

Az izraeli Knesszet szavazással elutasította egy független palesztin állam létrehozását a Nyugati parton. A döntés 68 támogató és 9 ellenző szavazattal született meg, amelyet az izraeli kormánykoalíció tagjai és néhány jobboldali ellenzéki képviselő is támogatott.

A nyilatkozat szerint egy palesztin állam létrehozása "Izrael földjének szívében" létezési fenyegetést jelentene Izrael és állampolgárai számára, továbbá folytatná az izraeli-palesztin konfliktust és destabilizálná a régiót. A Knesszet állásfoglalása szerint a Hamasz átvehetné az uralmat egy ilyen államban, és radikális iszlám terrorbázissá alakíthatná azt, együttműködve az iráni vezetésű tengellyel Izrael felszámolásán. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a palesztin állam elismerése jutalmazná a terrorizmust és ösztönözné az iszlamista csoportokat, melyek Palesztina kikiáltását a Közel-Kelet elfoglalásának előjátékaként használnák fel. A parlamenti nyilatkozatnak nincs jogi ereje.

A döntés időzítése jelentős, mivel Benjamin Netanjahu miniszterelnök amerikai látogatása előtt született meg, és a Hágai Nemzetközi Bíróság hamarosan véleményt nyilvánít Izrael Nyugati part feletti ellenőrzésének jogosságáról. Netanjahu korábban, februárban megakadályozott egy hasonló kezdeményezést, és ellenezte a "egyoldalú" palesztin államnyilatkozatot, azonnali független vizsgálatot elutasítva a Hamasz októberi támadásával kapcsolatos biztonsági kudarcok ügyében.

A Hamasz egyik parancsnokának haláláról számolt be Kelet-Libanonban egy izraeli légitámadás után. Az izraeli hadsereg a Gázai övezetben található Török-Palesztin Barátság Kórházat érte támadás, amelyet Törökország nemzetközi humanitárius jog megsértésével vádolt Izraelt, míg Izrael azt állította, hogy a Hamasz a kórházat központként használta.