Von der Leyen keményen bírálta Orbánt az Európai Parlament előtt

Európa jövője múlik azon, mit teszünk, és a következő öt év helyett inkább az elkövetkező ötven év döntő lesz – hangsúlyozta Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben (EP), ahol csütörtökön döntöttek arról, hogy folytathatja-e a munkáját az Európai Bizottság elnökeként.

Von der Leyen beszédében kifejtette, hogy a második világháború utáni Európa, minden tökéletlenségével együtt, a lehető legjobb változata Európának, és soha nem fogja elfogadni, hogy szélsőségesek és demagógok tönkretegyék az életmódunkat. Az Európai Bizottság elnöke szerint az elsődleges cél a versenyképesség lesz, és kiállt a zöld intézkedések mellett, de pragmatikus megközelítéssel. Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a fiatalok tudják, az éghajlatvédelem összeegyeztethető a jólétükkel, és megérdemlik, hogy cselekedjenek ezért. A versenyképesség érdekében kevesebb bürokráciára és a szabályok erősebb betartatására van szükség, amelyért egy alelnök fog felelni, évente jelentéseket téve az EP-nek. Továbbá, Von der Leyen kiemelte, hogy az uniós energiatermelés több mint fele már tiszta forrásból származik, és új ipari csomagot ígért az első 100 napban, különösen a sok energiát igénylő iparágakra. Hozzátette, hogy sikerült leszakadniuk a fosszilis energiahordozóktól, így "egyszer és mindenkorra vége a függésnek a piszkos orosz fosszilis energiahordozóktól".

A beszéd során Von der Leyen élesen bírálta Orbán Viktort, aki nemrég Moszkvába látogatott, és ezt egy békéltetési küldetésként jellemezte, használva azt a kifejezést („appeasement”), amelyet Neville Chamberlain politikájára szoktak alkalmazni Adolf Hitler igényeinek kielégítésére a második világháború előtt. Az Európai Parlament előtt elmondott beszédében nem említette Orbán nevét, de a kamera az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét képviselő magyar uniós nagykövetet, Ódor Bálintot mutatta, amikor a miniszterelnökről beszélt. Von der Leyen beszédét követően Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője Orbánt Marine Le Penhez és Jean-Luc Melenchonhoz hasonlította, mint akik meg akarják osztani az Európai Uniót, míg Valerie Hayer, a Renew frakció vezetője arra kérte Von der Leyent, hogy indítsa el az eljárást, amely megfoszthatja Magyarországot a szavazati jogától a tanácsban.

Von der Leyen beszédében kiemelte, hogy az EU nem tudja a demokráciát az egész világon megvédeni, de a saját biztonsága érdekében lépéseket tehet. A következő ciklus első száz napjában egy új ipari stratégiára tesz javaslatot, amely az európai iparosítást és a dekarbonizációt együtt teljesítheti az EU. A jól működő gazdaságot és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet kell összeegyeztetni, ez várják el a fiatalabb generációk, akik megérdemlik, hogy tegyünk értük. Von der Leyen felhívta a figyelmet, hogy az uniós költségvetést meg kell erősíteni, a konkrét politikákra fókuszálva, hogy még nagyobb állami és magánforrásokat lehessen mozgósítani. A több befektetésnek ki kell terjednie a védelem és a biztonság területére is, mivel Oroszország kifárasztásra épít és tovább támad. Von der Leyen emlékeztetett, hogy Orbán látogatása után két nappal Putyin bombái egy gyermekkórházat és szülészetet találtak el, ”ez nem volt véletlen, hanem egy nagyon is jeges üzenet volt”.

A szavazás előtt álló Von der Leyen jelöléséről a középpárti néppárti-szocialista-liberális „nagykoalíció” egy csomag részeként állapodott meg, majd az állam- és kormányfők Orbán Viktor ellenszavazatával, olasz tartózkodás mellett jelölték. Az EP-ben abszolút többségre van szüksége, és a jelöléséről megállapodó három frakciónak ez papíron is viszonylag szűkösen van meg: összesen 401-en vannak, de a szükséges 361 fős abszolút többségnél számolniuk kell hiányzókkal és átszavazókkal is. A zöldek korábban nem zárták ki Von der Leyen támogatását. Az újraválasztását nem segítette, hogy épp a szavazás előtti napon az EU bírósága úgy ítélt, az Európai Bizottság túlságosan korlátozva adta ki a koronavírus elleni oltások uniós szerződéseit. Az EP-képviselők délután egykor kezdik meg titkos szavazásukat Von der Leyen bizottsági elnöki jelöltségéről. Eredmény délután három körül várható, Von der Leyennek legalább 361 támogató szavazatra van szüksége a 720 fős parlamentben.

A német politikus beszédét követő vita közben egy képviselő hangosan bekiabált, akit kivezettek a teremből. Von der Leyen végül az Európai Parlament újraválasztotta az EB élére, és érdekes módon, a szavazás előtt Magyar Péter, a Tisza Párt európai parlamenti képviselője meghívta őt Magyarországra, hogy „személyesen találkozhasson a magyar emberekkel”. Von der Leyen örömmel fogadta a meghívást, és jelezte, hogy szívesen látogat el Magyarországra.