Nancy Pelosi nyilvánosan kérheti Joe Biden visszalépését

A demokraták házelnök-jelöltje, Nancy Pelosi is megkereste Joe Biden elnököt a visszalépésével kapcsolatban, miután a tévés elnökjelölti vitán nyújtott gyenge szereplése után sokan követelik a jelöltségtől való visszalépését. Biden egyelőre hajthatatlan, de a nyomás egyre nő, és a Demokrata Párt többi tagja is aggódik amiatt, hogy a férfi továbbra is versenyben marad az elnökválasztáson.

Pelosi egy héttel ezelőtt beszélt az elnökkel, és közölte vele, hogy egyre nagyobb lesz a nyomás és egyre hangosabbak a hangok, amelyek a visszalépést követelik majd. Egy forrás szerint Pelosi nyilvánosan is javasolhatja majd, hogy Biden lépjen vissza. Pelosi a beszélgetés során felhívta Biden figyelmét a közvélemény-kutatásokra, amelyek szerint az elnöknek nincs esélye legyőzni Donald Trumpot, és hogy Biden tönkreteheti a demokraták esélyeit a képviselőházban is, ha második elnöki ciklusára is pályázik. Adam Schiff, aki szenátusi posztért indul, nyilvánosan megszólalt, mondván, hogy Bidennek „át kellene adnia a stafétát”.

Biden Trump elleni vitáján nyújtott vérszegény teljesítménye után sokan – köztük demokrata képviselők is – azt javasolták, hogy lépjen vissza. Biden azonban egy interjúban kijelentette, hogy csak Isten kérésére lépne vissza, ellenkező esetben marad és megveri Trumpot – újra. Az elnök jelenlegi egészségügyi állapota azonban kérdéseket vet fel, mivel rendszeresen Parkinson-kór specialistával konzultál, és a Covid–19-tesztje is pozitív lett, ami miatt karanténba vonult.

Egyre több demokrata politikusban erősödik a kétség, hogy Biden képes lesz legyőzni Donald Trumpot az amerikai elnökválasztáson. A kongresszus két házának demokrata vezetői, Chuck Schumer szenátor és Hakeem Jeffries képviselő, a Demokrata Párt elnökjelölő konvenciójának elhalasztását sürgették. A konvenciót eredetileg augusztus 19-22. között tartanák Chicagóban.

Adam Schiff befolyásos demokrata képviselő, aki novemberben szenátusi székért indul, szintén a visszalépésre kérte Joe Bident. Schiff szerint egy második Trump-elnökség aláásná az amerikai demokrácia alapjait, és úgy véli, Bidennek át kellene adnia a fáklyát, hogy mások legyőzhessék Trumpot. Schiff aggályait Biden nyerési esélyeivel kapcsolatban Hollywood is megosztja, és több híresség, köztük George Clooney is kérte már, hogy ne induljon.

Az AP-Norc felmérés szerint a demokraták 65 százaléka úgy véli, hogy Bidennek vissza kellene vonulnia a 2024-es elnökválasztási versenyből. Összességében az amerikai szavazók 70 százaléka szeretné, ha Biden visszalépne, míg Trump volt elnöknél csak 57 százaléka ez az arány. Donald Trump azonban nagy támogatottságot élvez saját pártján belül, a republikánusoknak csak 26 százaléka gondolja úgy, hogy ki kellene szállnia a versenyből. Biden eddig dacolt a törvényhozók felszólításával, hogy lépjen vissza, és váltig állítja, hogy a versenyben marad.

Közben Donald Trump, aki a Republikánus Nemzeti Kongresszuson veszi át hivatalos jelöltségét, sikertelen merénylet áldozata lett, amely során megsebesült a fülén. A kongresszus résztvevői szolidaritásuk jeléül kötést viseltek a fülükön. A merénylet után Trump a „Harcolj! Harcolj! Harcolj!” felkiáltással éltetett tömeg előtt jelent meg kötéssel a fülén. Az események ellenére úgy tűnik, hogy Trump Joe Bidennel fog megmérkőzni a novemberi elnökválasztáson.