A Csák-terv kudarca: Nem kerül központosításra a kultúra

Az Index értesülései szerint a Nemzeti Kulturális Tanács legutóbbi ülésén döntés született arról, hogy nem kerül sor az új kulturális törvény tervezetének napirendre tűzésére, amelyet a leköszönt kulturális és innovációs miniszter, Csák János kiemelkedő eredményként kezelt.

A Nemzeti Kulturális Tanács 2024. július 17-i ülésén Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke vezetésével, és Hankó Balázs, az új kulturális és innovációs miniszter részvételével három fő kérdést vitattak meg a kultúrstratégiai intézmények vezetőivel: mire büszkék az elmúlt időszakból, milyen kihívásokkal küzdenek, és milyen távlatos céljaik vannak. A megbeszélésen Hankó Balázs arra kérte a vezetőket, hogy augusztus közepéig dolgozzák ki, milyen törvényi szabályozást tartanának megfelelőnek a saját területükön. Ez a lépés arra utal, hogy a kulturális intézmények vezetőinek jelentős része nem támogatta Csák János által előterjesztett törvénytervezetet.

A tervezet, amelyet Csák János még az utolsó interjújában is magabiztosan támogatott, és amelyet ősszel terveztek törvényjavaslat formájában benyújtani az Országgyűlésnek, végül nem került napirendre. Az Index korábban arról számolt be, hogy a törvénytervezet példátlan központosítást hozott volna létre a kulturális életben, ahol a Nemzeti Kulturális Tanács által meghatározott kulturális stratégia a nemzetstratégiai intézményeken keresztül vármegyei szinten valósult volna meg.

A tervezet szerint a kulturális élet szereplőinek éves munkatervet, üzleti tervet, szolgáltatási tervet és beszámolót kellett volna benyújtaniuk véleményezésre a vármegyei hatáskörű nemzetstratégiai intézményeknek, mint például a Nemzeti Színháznak vagy a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Az új törvény 2025. január 1-jén lépett volna hatályba.

A tervezet ellen több tiltakozás is érkezett, és források szerint a kulturális életben "mindenki dobálta, mint a forró krumplit". Csák János távozása óta a tervezet sorsa bizonytalan volt, és a kulturális élet szereplői úgy látták, hogy a modell nem működőképes. A Nemzeti Kulturális Tanácsban ülő kultúrstratégiai intézmények vezetői többsége másfajta szabályozást tartana jónak, ami ellenáll a Csák által ambicionált egységesítésnek.

A tervezet sorsáról végül Hankó Balázs, mint az új kulturális és innovációs miniszter és a Nemzeti Kulturális Tanács társelnöke mondhatja ki a végső szót. Az Index forrásai szerint ez azt jelenti, hogy a Csák-terv lekerült a napirendről, és nem valósul meg a kulturális életben tervezett példátlan központosítás.