Dobos Ildikó, a Jászai Mari-díjas színművész elhunyt

Dobos Ildikó, a Jászai Mari-díjas színművész, 82 éves korában elhunyt hosszan tartó betegség után.

Született 1942-ben Szatmárnémetiben, és 1964-ben végzett a Színészakadémián. Dobos Ildikó a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt, majd 1970-től 1991-ig a Veszprémi Petőfi Színházban játszott, ahol 1977-ben Jászai Mari-díjat kapott. Ismert volt erőteljes előadásmódjáról, amelyet egyszerűség és teljes azonosulás jellemeztek szerepeivel, valamint televíziós és filmprodukciókban is megjelent. 2021-ben a Veszprémi Petőfi Színház tiszteletbeli tagjává vált.

A Veszprémi Petőfi Színház saját halottjának tekinti Dobos Ildikót, és a búcsúztatásról később intézkednek. A színház köszönetet mondott a tehetségéért és Isten nyugosztaljonként búcsúzott tőle.

A veszprémi Érseki Palota padlásterében nyaraló csaknem 200 denevér érdekében elhalasztják a várnegyed megújításának munkálatait, hogy ne zavarják az állatok nyugodt életvitelét. Közel 100 denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították.

Az „érsekségi denevéreket” egyébként már az 1990-es évek közepe óta, vagyis lassan 30 éve figyelik, ám a veszprémi várnegyed más épületeiben is élnek denevérek. A kétezres évek elején a Szent Mihály Főszékesegyházban találtak a szakemberek egy kolóniát, az Érseki Turisztikai Központnak otthont adó Biró-Giczey Ház padlásterében pedig ma is él egy kisebb denevércsoport.

Az Érseki Palota padlásterében élő példányok a közönséges és a hegyesorrú denevérek közé tartoznak, amelyek védett állatok. Számuk egész Európában folyamatosan csökken, a veszprémi várnegyedben is jóval kisebb a kolónia, mint néhány évtizeddel korábban. Éppen ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a zajra, a fényre és a különböző szagokra érzékeny – az épületekben kárt nem okozó – védett állatokat ne zavarják. Április közepétől egészen októberig semmilyen munkálatot nem végeznek az Érseki Palota padlásterében, amelynek a belső világítását is átalakították a kolónia nyugalma érdekében.