Orbán Viktor az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján részt véve hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak saját, stratégiai autonómiát kellene képviselnie az amerikai demokraták külpolitikájával szemben.

A miniszterelnök szerint az EU-nak egy saját, európai megközelítést kellene alkalmaznia, amely eltér a hivatalos koncepciótól. Orbán Viktor ezt az álláspontot képviselte az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban tartott csúcstalálkozón. Az EPC csúcstalálkozóján 47 európai állam-, illetve kormányfő vett részt, ahol többek között az Ukrajnának nyújtott támogatásról és közös kihívásokról, mint az energia, összeköttetés, biztonság, demokrácia és migráció került megvitatásra.

A magyar békemisszióval kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy jól haladnak vele, bár nem egyszerű a helyzet, ha szembeszél is van. Hozzátette, hogy minden lépést megtettek a tervek szerint, és reméli, hogy a következő lépésekkel előrébb juthatnak. Az ukrajnai béke érdekében folytatott tárgyalások során saját álláspontját képviselte, és kiemelte Donald Trumpot, mint a béke embere, hangsúlyozva, hogy a béke elérése a legfontosabb cél.

Üzenet Ukrajnának és a vádak Zelenszkijtől

Orbán Viktor üzenetében Ukrajnának azt mondta: „önökkel vagyok”. Úgy véli, a béke érdekében még hosszú utat kell megtenni, mivel sok háborúpárti ország van, amelyek úgy gondolják, hogy katonai erővel legyőzhetik az oroszokat. A miniszterelnök szerint azonban nincs megoldás a csatatéren, és minden nap ártatlan emberek ezreit veszítjük el, amiért az emberi életet a legdrágábbnak tartva meg kell állítani a konfliktust. Orbán Viktor szerint a megoldást a tárgyalóasztalnál kell megtalálni.

Ezzel szemben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kertelés nélkül kimondta, hogy szerinte Orbán Viktor békemissziója az unió hátba döfése, és a magyar vezető nélkül is tud az EU intézkedni. Zelenszkij szerint Orbán Viktor elárulta a többi európai vezetőt, amikor „békemissziója” keretében Moszkvába ment, és ezzel meghiúsította Putyin elsődleges célját, Európa egységének megőrzését. Az Európai Bizottság újraválasztott elnöke, Ursula von der Leyen is értelmetlennek nevezte a magyar miniszterelnök moszkvai útját és hangsúlyozta, senki nem akar jobban békét az ukránoknál.

A georgiai politikai helyzetről szólva Orbán Viktor kiemelte, hogy Georgia csodálatos ország, amely jól teljesít, és a kormány nehéz körülmények között próbálja megőrizni az ország függetlenségét és szuverenitását. Sajnálatosnak tartja, hogy sok európai vezető nem érti meg, milyen nehéz helyzetben van Georgia, de ő maga nagyra értékeli az ország erőfeszítéseit.

Orbán Viktor a legutóbbi hírek szerint Horvátországban töltötte nyaralását, és jelenleg ismeretlen, hogy az angliai csúcstalálkozó után hova utazik, de ismert, hogy lesz egy újabb állomása a békemissziójának. A miniszterelnök csütörtökön nyilvánosságra hozza az ukrán, orosz, kínai és török vezetőkkel, valamint Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott megbeszélései összefoglaló értékelését és javaslatait, amit Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének küldött el a napokban. Orbán Viktor írását a miniszterelnok.hu honlapon teszik elérhetővé.