Tótka Sándor és Nádas Bence: Cél a párizsi siker

Tótka Sándor, aki Tokióban K–200 méteren aranyérmet szerzett, most Párizsban 500 méter párosban és négyesben kíván éremmel hazatérni. Párosban Nádas Bencével, négyesben Kuli Istvánnal és Csizmadia Kolossal kiegészülve a tavalyi duisburgi világbajnokság ezüstérmeseiként érkeznek az ötkarikás játékokra.

Tótka Sándor, aki a sprintszámban szerzett aranyérme után új távon és új csapattársakkal indul, hangsúlyozta, hogy a négyesben és a párosban is egyformán koncentrálnak Nádas Bencével. A kajakos elmondása szerint a négyes edzés a legnagyobb fókuszt igényli, és bár jelenleg mindannyian fáradtak, állapotuk megfelelő, sőt talán még jobb is az időszaknak megfelelően.

A sportoló szerint a friss Európa-bajnoki cím ellenére nem pihennek a babérokon, hiszen a nagy ellenfelek nem vettek részt a szegedi versenyen, és az Eb-t csak egy állomásnak tekintik az olimpia felé vezető úton.

Nádas Bence a tokiói olimpián Kopasz Bálinttal 1000 méteren negyedik lett, és Párizsban Varga Ádámmal fog indulni. Tótka Sándor hangsúlyozta, hogy nem figyelik a másik magyar párost, csak saját magukra koncentrálnak.

A kajak négyes tagjai a hőség ellen hűtőmellényekkel védekeznek az edzéseken, Tótka azonban elmondta, hogy őt a meleg nem zavarja, sőt, reméli, hogy Párizsban is hasonló időjárás lesz.

A párizsi olimpián összesen 31 orosz és fehérorosz sportoló vesz részt semleges színekben, köztük kajak-kenuban is lesznek versenyzők. Az orosz és fehérorosz sportolóknak a NOB által kijelölt háromtagú testület átvilágítási folyamatán kellett átesniük, és nem támogathatták nyíltan az ukrajnai háborút, valamint nem lehetett kapcsolatuk katonai vagy biztonsági szervezetekkel. Összesen 15 orosz és 16 fehérorosz sportoló vesz részt a játékokon, köztük hét orosz teniszező, mint például a US Open-győztes Danyiil Medvegyev, és a Roland Garroson elődöntős Mira Andrejeva, valamint a budapesti tenisztornán játszó Diana Snajder.

Az orosz–ukrán háború miatt Oroszország és Fehéroroszország a csapatsportágakban eleve nem vehet részt az olimpián, és egyéni sportágakban is csak semlegesként indulhatnak versenyzőik. A kvalifikált sportolóknak át kellett esniük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) átvilágításán. Elvárás volt, hogy ne támogassák nyíltan az ukrajnai háborút, valamint hogy ne legyen kapcsolatuk semmilyen katonai vagy biztonsági szervezettel.

A kajak négyes tagjai augusztus 3-án utaznak ki a játékok helyszínére, és 6-án kezdődnek meg a gyorsasági kajak-kenu ötkarikás küzdelmei.