Rippel Feri vízi akrobatikája és egy lelkész Balaton-átúszása

A TV2 Mokka című műsorában Rippel Feri élő adásban mutatott be egy vízi akrobatikai elemet, miközben a Balatonban állva a riporter vállára mászott. Egy 75 éves Krisna-hívő lelkész, Sivaráma Swami pedig a Balaton-átúszáson készül részt venni, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.

A szerdai Mokka adásában Siófokról jelentkeztek be, ahol Rippel Ferivel készült interjút Csehi András riporter. Az artista a Balatonhoz fűződő szeretetéről és emlékeiről beszélt, majd egy vízi akrobatikai mutatványt hajtott végre a riporterrel. A produkció során Csehi András mindkét fülvédője a vízbe esett, amit később humorral kezelt, mondván, hogy utálta őket, mert mindig kiestek a füléből, ráadásul akciósan vette őket.

A mutatványt követően a riporter úgy döntött, hogy újra megpróbálják az akrobatikai elemet, de ezúttal nem jártak sikerrel, és a kísérlet vízicsatába fulladt.

A Balaton nem csak a vízi akrobaták számára jelent kihívást, hanem a lelki életet élők számára is. Sivaráma Swami, a Krisna-tudatú Hívők Közösségének vezető lelkésze, aki már 75 éves, szintén a Balatonhoz készül, de ő az éves Balaton-átúszáson vesz részt. Célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra és a növényi étrend előnyeire. Emellett a Srímad-Bhágavatam arab nyelvű fordítására gyűjt adományokat.

Sivaráma Swami, aki Kanadában töltötte diákéveit és immár fél évszázada követi a hinduizmust, a felkészülés során többekkel együtt gyakorol, de csak keveseknek sikerül teljesíteniük az 5,2 kilométeres távot. Könyvekkel, előadásokkal és videóblogokkal buzdítja az embereket egy egészségesebb és lelkileg is eredményes életre.

A Balaton és környéke az elmúlt évszázadok során jelentős átalakuláson ment keresztül. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Szegedi Tudományegyetem kutatói által készített tanulmány szerint a Balaton vízgyűjtő területe és partvidéke az utóbbi 300 évben jelentősen megváltozott. A part menti zónákban, különösen a 0-500 méteres és az 500-1000 méteres távolságokban, jelentős beépítések történtek, amelyeket a tömegturizmus és az urbanizáció okozott. A kutatók szerint a Balaton régió fenntartható fejlődéséhez erős törvényi és szabályozási intézkedések szükségesek, amelyek a természetes területek védelmét célozzák.

A Balaton biztonságát nem csak a természeti és urbanisztikai változások, hanem az ott nyaralók egészsége is befolyásolja. A Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat az idei tartós hőhullám miatt már csaknem kétezer bajbajutotton segített. A 2007 óta működő szolgálat idén 13 település 19 strandján, strandonként két önkéntes bevonásával biztosítja a sebesülések és rosszullétek ellátását egészen augusztus 20-ig. Az önkéntesek leggyakrabban kagylók vagy kövek okozta vágások, horzsolások és rovarcsípések ellátását végzik, de az extrém meleg miatt gyakran van dolguk napégéssel, hőkimerüléssel és napszúrással is. Az önkéntesek között sokan egészségügyi területen tanulnak, és orvostanhallgatók lesznek, feladatuk a tóban vagy a parton történt sérülések, rosszullétek szakszerű ellátása, nagyobb sérülés, betegség esetén mentő hívása és a beteg állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése.