Új technológiai fejlesztések a sport, az energia és az egészségügy területén

Svájci mérnökök, kínai energetikai vállalatok és a HIV kutatásában érintett tudósok újításai jelentős előrelépést jelenthetnek a sportolók teljesítményének növelésében, a megújuló energiaforrások hatékonyabb kiaknázásában és az HIV megelőzésében.

Svájci mérnökök a Zürichi Műszaki Egyetemen (ETH) egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével a sportolók nagyobb sebességre képesek lehetnek versenyeken. Az Airshield névre keresztelt eszköz egy paravánt jelent, amelyet egy elektromos gokart hátuljára erősítenek, így csökkentve a futó légellenállását. A rendszer lidar távérzékelési módszerrel méri a futó és a paraván közötti távolságot, és ennek megfelelően szabályozza a gokart sebességét, hogy a sportoló folyamatosan optimális pozícióban maradjon. A fejlesztés célja az úgynevezett overspeed training hatékonyságának növelése, amely során a sportolók mesterséges eszközök segítségével érik el a nagyobb teljesítményt, hogy később segédeszközök nélkül is jobb eredményeket érhessenek el.

Kína egy másik innovatív területen ért el jelentős előrelépést. A MingYang Smart Energy cég üzembe állította a világ legnagyobb, V-alakú, dupla szélturbináját, az Ocean X-et, amely egy úszó platformon helyezkedik el. A szerkezet összteljesítménye 16,6 megawatt, éves becsült termelési kapacitása pedig 54 000 megawattóra, amely elegendő körülbelül 30 000 kínai háztartás áramellátásához. Az Ocean X-et először 2020-ban tesztelték egy kisebb méretű prototípussal, a végleges rendszert pedig 2021 áprilisában telepítették. A duplaturbinás szerkezet lapátjai 182 méter hosszúak, és egy V-alakú felépítmény tetején helyezkednek el, melyet nagy teherbírású kábelek kötnek össze egy Y-alakú úszó platformhoz. Az úszó platformot 35 méternél mélyebb vizekre tervezték, és a szerkezet képes ellenállni a tájfunoknak és hurrikánoknak is, sőt, a megfelelő szélirány esetén még extrém körülmények között is képes energiát termelni.

Az egészségügy terén is fontos előrelépés történt. Áttörés jöhet a HIV megelőzésében: a Lenacapavir nevű, injekció formájában beadható gyógyszer ugyanis 100 százalékos eredményeket produkált a vizsgálatok során. A tökéletes eredményeket mutató Lenacapavir készítményt 25 különböző dél-afrikai és ugandai helyszínen vizsgálták, és két másik HIV elleni gyógyszert is teszteltek, melyek szintén ígéretes eredményeket mutattak fel. A három készítmény közös jellemzője, hogy preventív, tehát a fertőzést hivatott megelőzni. A Lenacapavir előnye, hogy elég évente kétszer beadni az injekciót a védelemért, míg a másik két gyógyszert minden nap be kellett szedni. A vizsgálatok során a Lenacapavir-t kapó 2134 nőből egyetlen egy sem kapta el a HIV-et a hathónapos vizsgálat ideje alatt, míg a másik két gyógyszer is jó eredményeket ért el. A félévenkénti injekció további előnye a hatékonysága mellett, hogy nem szükséges napi rendszerességgel gyógyszert szedni, ami Kelet- és Dél-Afrikában társadalmi és egyéb okokból is kihívást jelent. A Lenacapavir eredményei reményt adnak arra, hogy egy rendkívül hatékony HIV-megelőző eszköz álljon az emberek rendelkezésére; csak 2023-ban 1,3 millió új HIV-fertőzött volt a világban. A vizsgálatokat még folytatni kell, és így is tesznek a kutatók, csak ezúttal már nem kettős-vak módszerrel. Hogy mikor kerülhet forgalomba – és milyen áron –, az egyelőre nem ismert.

a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.