Szélsőséges időjárás sújtja Magyarországot

Magyarország több pontján is szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak, a viharos szél és az intenzív csapadék mellett helyenként diónyi méretű jégdarabok is gondot okoznak.

Pest megyében a viharos időjárás miatt több mint negyven bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére, ahol elsősorban utakra, kerítésekre és vezetékekre dőlt fák, letört ágak eltávolításához kértek segítséget. Üllőnél az M0-s autóútra, Dabasnál pedig az 5-ös főútra dőlt egy-egy nagy méretű fa, amelyeket a tűzoltók már eltávolítottak. Veresegyházán több utcában is a kidőlt fák miatt volt szükség a katasztrófavédelem beavatkozására, például a Hegyalja utcában, a Budapesti utcában és a Találkozók útján.

A főváros XVII. kerületében is több helyszínre riasztották a tűzoltókat, így az Ásvány utcába, az Újlak utcába és az Összekötő utcába is. A vármegye és a főváros tűzoltóegységei több helyszínen dolgoznak a károk felszámolásán. A zivatar Ferihegyen is késéseket okozott, a Budapest Airport hivatalos Facebook-oldalán közzétett információk szerint a délutáni vihar miatt a Budapestre érkező és innen induló járatok esetében is fél, másfél órás késésekre lehet számítani.

Országszerte jelentős csapadék hullott, néhol cseresznye méretű vagy diónyi jég okozott kellemetlenséget. A közösségi médiában megjelent felvételek szerint Veresegyházán az óriási jégdarabok fehérre festették az úttestet, miközben hatalmas hangzavarral hullottak az utcán parkoló járművekre. A főváros XVI. kerületében is több videó készült, melyen jól látszik, hogy milyen nagy erővel rontott be a zivatar, és kis időre el is ment az áram. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is hasonlóan nehéz helyzet alakult ki, ahol az eső elárasztotta a területeket, az erős szél pedig további problémákat okozott.

Orosházán a szerda kora délutáni viharban beázott a kórház és a szakrendelő. A kórház belgyógyászati szárnyának 6. emelete és a szakrendelő földszintje is vízkárt szenvedett, ahol a plafon egy része leszakadt, de szerencsére senki nem sérült meg. A kórház dolgozói rövid idő alatt kiürítették az érintett épületszárnyat, és a szakrendelőben is ideiglenes intézkedéseket vezettek be a helyzet kezelésére. Az Orosházán jégesővel átvonuló vihar érintette a szakrendelő épületét is, amelynek földszintje ázott be. Az érintett területet takarítani, fertőtleníteni fogják, emiatt csütörtökön más helyen rendel az egyik házi gyermekorvos, ideiglenesen áthelyezik a nőgyógyászati szakrendelést, a védőnői szolgálat pedig nem fogad pácienseket.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a viharos időjárás, az intenzív csapadék és az erős szél miatt sok munkát ad a tűzoltóknak Pest megyében. Az Időkép szerint Budapest északi részét érintve és lassan elhagyva, erősödve vonult észak felé egy kiterjedt zivatarcella, miközben délen is berobbantak a zivatarok. A nagyobb méretű jégdarabok károkat okozhatnak, és a helyzetet a közösségi médiában megjelent rémisztő felvételek is alátámasztják.